Реклама / Ads
3| 4531 |08.12.2023 НОВИНИ

Болница "Чирков" отново става ''Св. Екатерина''

.
Източник: Google maps
Това не е промяна, а връщане на старото име, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница. Сред тях е и самият проф. д-р Александър Чирков, изразил категоричното становище приживе името „Света Екатерина“ да остане и след него.
 

Това се посочва в официална позиция на болницата по повод множество запитвания за промяната името на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков.

 

Две обществени подписки, в които личат имената на известни медици, също съдържат аргументи в защита на старото име. Те са изпратени до предишния министър на здравеопазването и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци. По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и служителите на болницата с убедителни мотиви и с изричното настояване: „протестираме и апелираме да върнете старото ѝ име!“.

 

Писмото е придружено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели. Част от мотивите на всички тези  искания са: „Името Света Екатерина бе избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква. 

 

По настояване на проф. Ал. Чирков освещаването е извършено от Патриарх Максим в знак на увековечаване и това придава особен статут на болницата. По църковните канони и изконни традиции този статут и смяна на името могат да бъдат извършени само от друг Български патриарх“.

 

През годините името „Света Екатерина“ се е превърнало в нарицателно и е разпознаваемо както за пациентите, така и за лекарската гилдия у нас и по света.    

 

Държим да подчертаем, че на централния вход на болницата е поставена табела, която обозначава, че лечебното заведение е основано от проф. д-р Александър Чирков. Непосредствено над фоайето, под иконата на “Св. Екатерина”, е изложен негов портрет. 

Сега, след като е върнато старото име на болницата, ръководството има намерение да преименува блок А на името на  “Проф. д-р Александър Чирков”. 

 

Също така е предвидено изграждането на бюст-паметник на основателя на болницата, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение. 

 

По този начин ще бъде изпълнена волята на проф. д-р Александър Чирков болницата да се казва “Св. Екатерина” и ще бъде отдадена почит и уважение към известния кардиохирург. 

 

Това са основните мотиви за решението на новото ръководство на Министерството на здравеопазването за възстановяване на първоначалното име на болницата „Света Екатерина“. Този факт получи одобрението на лекари и пациенти и цялостна обществена подкрепа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4116 |08.12.2023 След скандали и обвинения в ненормалност: Даваме на Украйна неизправни зенитни ракети и комплекси . 34| 5087 |08.12.2023 Екшън в НС: Депутати от “Възраждане” почти се сбиха с Манол Пейков . 3| 4435 |08.12.2023 Биляна Гяурова: 95% от хората нямат бегла представа за това какво се прие днес . 1| 4736 |08.12.2023 Министър Цоков: Стратегическото планиране е водещ момент в работата на един образователен лидер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads