Реклама / Ads
2| 3186 |29.10.2022 НОВИНИ

И Лекарят на годината застана зад каузата кардиологичната болница да носи името на проф. Чирков

.
Проф. Иво Петров
Избраният за лекар на годината проф. Иво Петров настоява да се запази името на кардиологичната болница в София “Проф. д-р Александър Чирков ”.
 

Пред “bgonair” той сподели: "Проф. Чирков е от гигантите на българската медицина и по повод Деня на българския лекар казах, че трябва да уважаваме нашите учители и да им въздаваме това, което обществото им дължи. На хора като проф. Чирков и специално на него ние дължим много”.   


На същото мнение е и  заместник-председателят на българската болнична асоциация Андрей Марков. Той и проф. Петров бяха сред инициаторите болницата да се казва проф. Чирков още  след неговата смърт.  


Днес пред Нова тв, проф. Иво Петров обясни, че изборът му да стане сърдечен хирург е станал случайно. „Избрах медицината случайно. По време на така нареченият демократичен преход трябваше много бързо да се избере с какво да се занимавам. Много от моите колеги избраха не медицината, а нещо друго. Сърдечно-съдовите заболявания са голям проблем за България. Имаше нужда от такива лекари. А освен това моят първи досег с медицината беше още по време на студентските ми години. Бях доброволен сътрудник в болницата на професор Александър Чирков и така се запали интересът ми към тази специалност”, разказа професор Петров.

 

Припомняме ви, че преди около три месеца името на лечебното заведение “Св. Екатерина” бе сменено с това на неговия създател проф. Чирков. Промяната съвпадна и с кадрова рокада, като  мястото  на дългогодишния директор Генчо Начев бе заето от  един от известните ученици на проф. Чирков - проф. Николай Димитров. Медиците от болницата казват, че за два месеца той е направил толкова, колкото с години никой не е пожелал. За  ключова прояна посочват спирането на кранчетата за изтичане на пари и вдигането на заплатите. 

 

Любопитното е, че след като МС отпусна на клиниката 30 млн. лева, проф. Димитров бе светкавично сменен с човек на стария директор  Генчо Начев. Става дума за Валентин Говедарски.  Той пък на свой ред още с първата си заповед върна и самия Начев като лекар. Твърди се, че в момента именно той дърпа конците за всичко, като по този начин статуквото се е върнало на бял кон. В някои медии бе публикувано разследване за финансовите афери, които са се вихрели в болницата, докато проф. Начев е бил нейн "Big boss".   

 

Междувременно с “връщането на старата власт” бе организирана подписка с искане да се зачеркне името на проф. Чирков. Последва вълна от обществено недоволство. С петиция хората, които  помнят с благодарност  делата на именията лекар, настояват лечебното заведение да продължи да носи името на обичания професор.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3237 |25.10.2022 Най-тъмният ден от годината. Наблюдаваме частично слънчево затъмнение . 2| 3323 |19.10.2022 Проф. Иво Петров е ”Лекар на годината” за 2022 . 0| 2739 |19.10.2022 Връчват отличието „Лекар на годината“ . 1| 8868 |17.10.2022 БНБ прогнозира силен скок на лихвите по кредитите и депозитите до края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads