Реклама / Ads
3| 10752 |27.10.2022 НОВИНИ

Скандалът расте! Вижте кой иска да заличи проф. Чирков от името на кардиологичната болница с абсурдни мотиви /документ/

.
Болница ”Чирков”
Около 45 човека са поискали да се заличи името на именития лекар проф. Александър Чирков от наименованието на водещата кардиологична болница в София и тя да върне старото “Света Екатерина”.
 

Това става ясно от вътрешна подписка, с която Фрог разполага. Парафите в нея показват, че до този момент едва 10% от персонала се е “вързал” на абсурдните мотиви, посочени в подписката до служебния министър д-р Асен Меджидиев. Любопитно е и кой е дал “тон за песен” проф. Чирков да бъде толкова лесно заличен. Но всичко по реда си. 

 

Инициатори

 

Инициаторите на подписката посочват, че след като  лечебното заведение е  било преименувано на проф. Чирков преди няколко месеца, са се затруднили комуникацията и доверието към институцията. Според тях доверието е било подкопано, както от страна на пациентите, така и от страна на партньорите. “В подкрепа на горното е и чувствително намаления брой пациенти, потърсили услугите на болницата, след смяна на името”, се казва в документа, който по-скоро напомня на “пасквил”.

 

Финансовите  резултати на болницата оспорват по категоричен начин това твърдение. Добрите резултати, споделят източници от лечебното заведение, по никакъв начин не са свързани с името на болницата, а се дължат единствено на спрените течове /виж по-долу/.  


Изтъква се аргумент, че проф. Чирков не е посочил изрично, че иска името на болницата да се смени след неговата смърт. За разлика от много хора, които мечтаят да се увековечат приживе, професорът не е сред тях.  Също толкова нелепо звучи довода как лечебното заведение се ползва със специален статут, поради факта, че патриарх Максим е извършил “Свето кръщение”.  “Този факт придава на болницата специален статут, който може да бъде нарушен само от друг Патриарх по стародавна и изконна традиция”, пише още в документа. Присъствал на събитието представител на “Св. Синод” обясни пред Фрог, че на въпросния ритуал е бил осветен параклиса с името на “Св. Екатерина”, а по отношение на клиниката е отслужена само литургия за здраве на пациентите, без дори да се посочва каквото и да е име. 

 

Разкрития

 

Преди ден в медийното пространство бяха огласени схеми, от които се предполага, че  болницата е била източвана в продължение на години. За финансови злоупотреби се заговори преди около три месеца, след като дългогодишният директор проф. Генчо Начев бе сменен, а начело на болницата застана проф. Николай Димитров. От публикациите изплува и името на частния медицински център  "КАРДИА” ООД.  “Пациентите  били насочвани в частната „Кардия“, където съсобственици са двама водещи кардиолози на УМБАЛ „Ал. Чирков“, а това не може да стане без съгласието на изпълнителния директор – т.е. дългогодишно управлявалия проф. Начев.  От извършената проверка става ясно, че са подписвани граждански договори с лекари от самата болница, които в работно време са преглеждали в частния кабинет в „Кардиа“, който се намира на 40 метра от болница „Ал. Чирков“, а именно – в „Майчин дом“, пише разследване на  big5.bg.  Виж повече ТУК!

 

Връзки

 

Оказва се, че въпросната подписка стартира с имената на кардиолози, които според търговския регистър са едновременно собственици и управители на въпросната “Кардиа”. След тях се нарежда бивш зам.-директор на болницата от времето на Генчо Начев.  Следващият, положил подпис е настоящият шеф на лечебното заведение - проф. Валентин Говедарски, сменил наскоро проф. Николай Димитров. За Говедарски се твърди, че е човек от най-близкото обкръжение на Начев, както и че плътно следва неговите инструкции. Не се изключва вероятността останалите хора да са подписали искането за смяна на името под натиск. 

 

Съпротива 

 

В края на миналата седмица столичен ежедневник публикува за първи път информацията, че има вероятност името на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” да бъде сменено. Това даде повод на близки, благодарни пациенти и познати на покойния вече професор да инициират петиция в интернет за запазване името на лечебното заведение. За броени часове над 500 човека дадоха гласа си в подкрепа на петицията. Броят им продължава да расте и в момента. Организаторите вече са информирали за това искане както президента Румен Радев, така и премиера Гълъб Донев.

 

Петиция  ТУК!

 

 

Така изглежда посписката в болницата

.


.


.

 

Екип на Фог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3460 |23.10.2022 Вижте кога почиваме през 2023 г. . 0| 4358 |17.10.2022 Скандалът в Стражица - за една количка дърва . 1| 3205 |14.10.2022 Само за няколко месеца, Лиз Тръс сменя трима финансови министри. Вижте кой е най-новия! . 0| 3369 |14.10.2022 Да се обличаме или събличаме през уикенда? Вижте какво време ни очаква

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads