Реклама / Ads
9| 15334 |03.11.2022 НОВИНИ

Как с 3,80 диплома по медицина се става шеф на водещата Чиркова болница?

.
Копие от дипломата
Може ли с диплома от 3,80 по медицина да оглавиш водещата кардиологичната болница в София “Проф. Александър Чирков”? Оказва се, че у нас това не е никаква пречка.

Дипломата на назначения преди близо месец проф. Валентин Говедарски показва, че общият успех от следването му е бил точно толкова. Документът изобилства от тройки  по важни предмети като анатомия и хистология, биофизика, микробиология, фармакология, УНГ-болести и т. н. Една от причините той да  се отлепи от тройката и да заформи успех 3,80 вероятно се дължи на  отличната му оценка от дисциплината “хирургически болести”. 


В медицинските среди упорито се коментира, че конкурсът, на който той се яви скоро за директор и спечели, е бил манипулиран. Твърди се, че членовете на комисията са били “увещавани” от високопоставен служител в МЗ да променят оценката, така че Говедарски да се класира първи, а след него да остане доскорошният шеф на лечебното заведение - ученикът на проф. Чирков - проф. Николай Димитров. Припомняме ви, че проф. Димитров бе сменен наскоро от служебния министър Асен Меджидиев, след като пред очите на всички спря финансовия теч, вдигна заплатите на работещите и  на бял свят извади куп нарушения в управлението на болницата по времето на проф. Генчо Начев. 


Упорито в средите на лекарите се коментира, че Говедарски е от най-близкото обкръжение на Начев и нонстоп се допитва до него. Нещо повече, допуска се, че именно Начев го е посочил на здравния министър като “най-добър вариант” за директорското кресло. 


Настоящото ръководство на Чирковата болница може да се “похвали” и с други кадрови “достижения”. Според вътрешни източници в трудовото досие на началника на стопанския отдел липсва до този момент диплома за висше образование. Казват, че на практика той трябва да  върти дейността на цялата база. Досега въпросният служител се е водел “уредник сграда”. Посочва се обаче и  една малка, но съществена подробност, а именно, че е братовчед на Генчо Начев. 


Служителите са силно озадачени от новия икономически директор. Има данни, че назначението му е протежирано от ръководен фактор в МЗ.  Въпросният началник, твърди се, няма никакъв опит в лечебни заведения. Казват, че през последните години основно се изявява като телевизионен анализатор. Свързват го и със залязлата от политическия небосклон партия - НДСВ. 


През последните дни в редица медии бе публикуван скандален одит на МЗ, от който изплуваха данни за грандиозни нарушения, извършвани докато Чирковата болница се е управлявала от Генчо Начев.  Първата работа на проф. Говедарски като директор бе да върне Начев в болницата, което отново навежда на мисълта за тясната връзка помежду им.


Изплуваха дори съмнения, че  сега някой ще се опита да сложи ръка и на отпуснатите наскоро 30 млн. лева на лечебното заведение, както и че всички рокади вероятно  се правят именно с такава цел. 

 

След шокиращите разкрития за случващото се в болницата,  лечебното заведение предприе пиарски ходове. Мястото, където се очаква да се извършват най-сложните интервенции на сърдечно - съдовата система, включително и трансплантации, започна публично да се хвали с отпушване на артерия на крайник. На практика подобни манипулации са рутинни за всяка окръжна болница, споделят лекари. 


Източниците ни споделиха още, че атмосферата в болницата не е особено здравословна. Твърди се, че се притискат служители, за да се подписват под искане за махане на името на проф. Александър Чирков от названието на лечебното заведение. В същото време от ръководни фактори има закани към медици, които са се включили в подписка, подкрепяща бившия директор проф. Николай Димитров. Някои окачествяват тези действия като “лов на вещици”.

 

Припомняме ви, че проф. Чирков създаде тази болница, като я превърна в еталон за лечение на сърдечно-съдовите заболявания на световно ниво.  Освен това успя да обучи много лекари, които в момента успешно прилагат опита си не само у нас, но и в други страни. .

 

Очаквайте нови разкрития за обществени поръчки в болницата!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2520 |30.10.2022 До края на седмицата става ясно къде ще е Националната детска болница . 2| 2438 |28.10.2022 Заради бедността десетки българи стават жертви на трафик . 0| 2499 |28.10.2022 Избират състава на още няколко комисии в НС . 1| 2561 |27.10.2022 Шефът на НСлС за акцията в Белоградчик: Става въпрос за тежки злоупотреби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads