Реклама / Ads
12| 10577 |01.11.2022 АКТУАЛНО

Кръстете я болницата на Генчо и да свърши тази агония. Скандалният одит за управлението й - кучета го яли

.
Генчо Начев
Само преди броени месеци одитен доклад разкри как години наред милиони са били усвоявани в ущърб на кардиологичната болница “Проф. д-р Александър Чирков”. Припомняме ви, че до уволнението на директора й - проф. Генчо Начев, известен като най-богатия директор на болница в България, се стигна, след като Здравното министерство огласи „сериозни нарушения“ в три болници, сред които и „Св. Екатерина“.
 

И за да не се окаже, че настоящото ръководство на МЗ е забравило за тези разкрития, решихме да ги припомним. Може пък да се окаже здравословно за здравното ведомство.  А може и да си рекат както е обичайната практика - кучета го яли. 


Според данните от проверката, изнесени през юли от Здравното министерство, над 85% от всички изплатени възнаграждения по граждански договори в болница „Света Екатерина“ са платени на директора ѝ проф. Генчо Начев. Проверката обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г., а сумата възлиза на 952 570 лева. Тези възнаграждения са допълнително към сумите, които директорът получава месечно в размер на над 30 хил. лв., уточниха от министерството.

 

Дали на някого от МЗ му прави впечатление, че са впечатляващи сумите, които проф. Начев е получавал като допълнително заплащане под формата „избор на екип“.. Прибираните суми са: за 2019 г. – 362 000 лв., за 2020 г. – 226 000 лв., за 2021 г. – 258 000 лв., а за първите 4 месеца на тази година – 105 000 лв. Това са 85% от всички допълнителни пари, платени от пациентите на болницата.

 

Съобщава се и за недобросъвестни практики, свързани с източването на пациенти, което се доказва и от проверка на извършен одит. Според изводите използваемостта на леглата е 49%, докато при нормално функционираща болница тя трябва да е 78%.

Установено е още, че пациентите са били насочвани в частната „Кардиа“, където съсобственици са двама водещи кардиолози на УМБАЛ „Ал. Чирков“. Източници от лечебното заведение са категорични, че това не може да стане без съгласието на изпълнителния директор – т.е. дългогодишно управлявалия проф. Начев.  

 

От извършената проверка става ясно, че са подписвани граждански договори с лекари от самата болница, които в работно време са преглеждали в частния кабинет в „Кардиа“, който се намира на 40 метра от болница „Ал. Чирков“, в съвсем друга сграда.

Проверяващите се натъкват и на други фрапиращи нередности като например това, че лечебното заведение е нямало Система за финансово управление и контрол (СФУК), представляваща вътрешна нормативна уредба, която гарантира спазване на принципите на законосъобразност, добро финансово управление и прозрачност при разходване на публични финанси. Това ясно се потвърждава и от одитния доклад на Министерството на здравеопазването, извършен през месец август 2022 г.


От доклада става ясно, че в кардиологичната болница болшинството договори са изготвяни и подписвани без указани срокове или с клаузи за автоматично удължаване, което е грубо нарушение на всички правни норми, подчертават одиторите. 

В одитния доклад на Министерството на здравеопазването от август 2022 г. проверяващите са се натъкнали и на груби нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), а именно: покупка на изделия и консумативи за дейността на лечебното заведение без проведени поръчки и без задължителните конкретни три оферти от изпълнители.

Купувана е и апаратура без процедура по ЗОП.

 

Юристи смятат, че прокуратурата и МВР трябва да отговорят на въпроса дали  проф. Генчо Начев грубо е потъпквал правилата за разходване на публични средства. Има данни, че е нарушаван договора за управление, като еднолично е определян доставчика на апаратура и медицински изделия, с което е погазван принципа за конкурентост, които се изискват от Закона за обществените поръчки. Липсвало е и съгласуване с Министерството на здравеопазването като принципал на болницата за закупуването на медицинска апаратура.


Разкритията, обаче не свършват дотук. При изготвянето на техническите спецификации на доставка на медицински изделия са залагани такива параметри на поръчката, че да може само определени фирми да я изпълни. Такъв е случаят с частната „Медикард“, с която проф. Генчо Начев твърди, че няма нищо общо. Ако се направи обаче проверка назад в годините, може да се установи, че тази фирма е единствен доставчик, твърдят отлично започнати източници, отбелязва BIG5.

 

Установено е още, че през годините, докато директор е проф. Генчо Начев,  грубо е ощетяван и бюджета на болницата, като са предоставяни терени за отдаване под наем на занижена цена. Това е ставало без проведени процедури, изискващи се за конкретния период на отдаване под наем, както и без оценка от лицензиран оценител на терена, тъй като наемателите са се отчитали „на ръка“. Познайте на кого?! 


След като проф. Генчо Начев бе свален от поста, на негово място бе назначен проф. Николай Димитров.  Още първите си дни като мениджър, той спира една порочна практика, прилагана години наред в болницата, а именно пренасочването на пациенти от УМБАЛ „Св. Екатерина“ към частния Медицински център „Кардиа“, който е в близост до държавната болница.

 

За отбелязване е, че проф. Димитров установява, че множество обществени поръчки са в нарушение на закона и предприема съответните мерки, като пуска сигнал до институциите: сезира българската прокуратура, европейската прокуратура, КПКОНПИ и АДФИ. Заради преустановените парични потоци към определени лица, той обаче бързо бе принуден да напусне и поста.

 

Малко след тези скандални разкрития, проф. Димитров е свален, а на негово място е изпратен соченият за един от верните хора на Генчо Начев - проф. Валентин Говедарски. Още със сядането му на шефското място, той връща Начев като лекар. Твърди се, че от този момент нататък Генчо Начев е започнал да дърпа конците в управлението на кардиологичната болница, като Гайдарски е само лицето. 


Следващата стъпка на Говедарски като временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор, той пише писмо до Министерството на здравеопазването за даване на принципно съгласие за закупуване на скъпоструваща медицинска апаратура. Тук трябва да поясним, че процедурата за точно тази апаратура вече е била стартирана по времето на Начев и междувременно спряна и е подадена от проф. Димитров на АДФИ и компетентните органи за проверка и заради нарушение на Договора за управление, който Начев е подписал през 2021 г.


Има подозрения, че тази стъпка е направена под диктовката именно на Генчо Начев. 

Случващото се в болница “Проф. д-р Александър Чирков” се оказва тема номер 1 за цялата гилдия. Всички са наясно както с целите на рокадите, така и с лостовете за влияние в болницата. Болшинството смятат и дори открито споделят, че зад всичко това прозират интереси да се “чопнат” от отпуснатите наскоро 30 милиона лева за лечебното заведение.  

 

Дали у нас ще започне обективно да се разследват данните за нарушения и престъпления в държавната болница, тепърва предстои да разберем.  През това време проф. Генчо Начев и кликата около него ще ни заглавичкват с пиар акции, подписки, организирани де по желание, де по принуда и искания да се зачеркне името на именията проф. Чирков от емблемата на лечебното заведение.  Казват пред Фрог нюз, че промененото име на болницата най-вече не било по нрава на Генчо Начев. Еми сменете го с неговото и да се спре тази агония.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4385 |01.11.2022 Радев кани ДПС за консултации. Случайна ли е датата 2 ноември? . 11| 10708 |31.10.2022 Илиян Василев иска оставката на ”пишман министъра” Росен Христов . 7| 11254 |31.10.2022 Страх тресе болница ”Чирков”, карат служителите под натиск да се подписват за смяна на името й . 1| 7046 |30.10.2022 Нешков: Македонизмът стъпва върху лъжата. Мицкоски защитава чужд проект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads