Реклама / Ads
5| 2530 |04.08.2023 НОВИНИ

Кой пречи на въздушните линейки? Бивши и настоящи управляващи в лют спор

.
За забавяне или направо рестартиране на проекта за медицински хеликоптери заговори вчера премиерът акад. Николай Денков на брифинг пред медиите. Обвинението бе хвърлено директно върху предшествениците му от служебната власт - нещо, което от кабинета “Донев” отричат.
 

“За хеликоптерната помощ положихме огромни усилия. Това е проект, който много отдавна е започнал, още инициативата е декември 2020 на президента, служебното правителство на Стефан Янев го вкарва в ПВУ. След това има забавяне, в което нищо не се случва", каза пред БНТ бившият здравен министър д-р Асен Меджидиев.

 

Според думите на премиера Денков на първо място е нарушен европейският регламент, който изисква медицинската помощ по въздух да се управлява от специално търговско дружество. Предишното правителство е закрило търговското дружество и е прехвърлило дейността към Държавния авиационен оператор, който няма право да извършва тази дейност, заяви Денков като допълни, че в момента това търговско дружество трябва да се създаде отново. 

 

“България трябваше да има два функциониращи медицински хеликоптера от 1 юли. България ще чака първия си хеликоптер през декември месец, което отново е заслуга на служебното правителство”, подчерта пред bTV Гълъб Донев.

 

“Миналата година, два дни преди редовното правителство да си замине, то създаде това търговско дружество. На 2 август го вписа в Търговския регистър. За какво беше това бързане?”, попита Донев.

 

Освен това премиерът обясни, че служебното правителство е сгрешило къде трябва да прави оперативните площадки, на които да престояват хеликоптерите - те не могат да бъдат в болниците, както бе предвидено от правителството на Гълъб Донев.

 

Меджидиев уточни, че има разлика между оперативна база и летателна площадка.

“Оперативните бази са с хангарите - Враждебна София и Долна Митрополия - Плевен. Това са местата, където нощуват хеликоптерите и се зареждат с гориво, а хеликоптерните площадки трябва да бъдат изграждани в болниците", каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3706 |03.08.2023 Следователят Бойко Атанасов: Прокурорската колегия на ВСС пречи на Европейската прокуратура да заработи . 7| 2550 |25.07.2023 Деница Симеонова, ПП-ДБ: Усещането, че има хора над закона, пречи на сънародниците ни в чужбина да се върнат . 2| 2611 |17.06.2023 Министерството на правосъдието в САЩ поиска от съда да попречи на Тръмп да публикува класифицирани документи . 0| 2444 |14.06.2023 ЕС достави 3 мобилни станции за пречистване на вода в района около ”Нова Каховка”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads