Реклама / Ads
4| 3527 |03.08.2023 НОВИНИ

Следователят Бойко Атанасов: Прокурорската колегия на ВСС пречи на Европейската прокуратура да заработи

.
Бойко Атанасов
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет откри поредна процедура в опит да запълни свободните места за европейски делегирани прокурори в България. Търсят се 7 души, които да запълнят квотата от 15. „Прокурорската колегия не е заложила никакви критерии. Тя не допуска професионалисти, които да разследват ефикасно икономически престъпления. Няма никакво желание на магистратите да участват, защото добрите професионалисти бяха отказани“, заяви следователят Бойко Атанасов.

Според него прокурорската колегия на ВСС пречи на Европейската прокуратура да заработи. По думите му няма критерии за това какви професионалисти да се изпратят:

Сега голяма част от кандидатите са от районна прокуратура. Има само един прокурор от градска. Отсъстват кандидати от окръжните прокуратури, от хора, които са работили по тежки икономически дела. Човек, който е разследвал обикновени кражби на дамски обувки, на бижута или вафли, няма как тепърва, с пресните си знания от университета или от семинари, да разкрива и противодейства на тежки икономически престъпления“, кза още той пред БНР.

 

„Процедурата е такава, че прокурорската колегия на ВСС и главният прокурор преценяват кого да пресеят до европейската прокуратура и да бъде одобрен от Лаура Кьовеши. Аз няколко пъти съм се явявал на подобен конкурс, но прокурорската колегия на ВСС, главният прокурор Иван Гешев, а преди това Цацаров, са хората, от които е зависело кого ще допуснат до Лаура Кьовеши. Свидетели сме, че последните няколко години прокурорската колегия допускаше хора, които не искаха да работят, голяма част от тях напуснаха веднага след това. Това е вид саботаж на работата на прокуратурата. Този въпрос трябва да бъде зададен на сегашният и.ф. главен прокурор, на неговите заместници и на прокурорската колегия“, категоричен бе Бойко Атанасов.

 

Според него честни и почтени прокурори са получили отказ, а са изпратени просто едни хора, които са запълнили бройката и след това веднага са напуснали.

 

Бях подложен на системен тормоз, за да бъда принуден да напусна системата, но аз все още съм в прокуратурата, подчерта той и добави: „Искам докато съм тук, прокуратурата да започне да работи с европейската прокуратура и да започне да преследва корупцията. Тежките икономически престъпления, кражбите на средства от бюджета – и от държавния, и от европейския, не се преследват особено. Няма никакви резултати. Европейската прокуратура е създадена, европейските делегирани прокурори са назначени преди няколко години, но резултати отсъстват“.

 

„ВСС е с изтекъл мандат. Инспекторатът е с изтекъл мандат. Това е дирижиран хаос. Европейската прокуратура действа по правилата на България, които се определят от политическата конюнктура и затова сме в тази безпътица“, коментира следователят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2620 |28.07.2023 Ген. Атанасов: Приемането на бюджета като театър . Асен Василев срещу Делян Добрев - специфичен хасковски гамбит . 6| 2544 |21.07.2023 Бойко Станкушев: Електоратът на ГЕРБ е разделен на две . 23| 4861 |15.07.2023 Слави Трифонов: Жандармерия пази къщата на Бойко Борисов и самия него, вероятно от народната любов . 22| 2507 |15.07.2023 Атанас Атанасов: Радев трябва най-после да се прибере в президентските си правомощия, вече не управлява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads