Реклама / Ads
13| 3534 |10.03.2021 НОВИНИ

Прокурорската колегия пази в тайна отговора до Кьовеши за гешефчетата

.
Кореспонденцията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши бе засекретена. С една дума професионалните качества на кандидатите са тайна.
 

Припомняме, че Кьовеши отхвърли голяма част от пратените от България предложения. Възраженията на европейската прокуратура са, че това са хора, които нямат достатъчен професионален опит - един е съдия на районно ниво, трима са следователи, които никога не пледират пред съда, макар и да са част от прокуратурата, а трима са прокурори на ниско ниво, които не са се занимавали с дела за злоупотреби с евросредства, каквито ще са казусите на европейската прокуратура (ЕППО). "Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури", коментираха от Люксембург.

 

Иван Гешев предупреди колегите си днес, че комуникацията с ЕППО е през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи и това я прави конфиденциална. "Трябва да не коментираме неща, които имат конфиденциален характер. Съзнавам, че голяма част от нас искат да коментират различни обстоятелства. Но моментът за цялостен коментар е след финализиране на процедурата", посочи Гешев.

 

И подчерта, че процедурата не е приключила, кандидатурите от България не са отхвърлени, а по тях само има допълнителни въпроси.

 

Според него обаче прокурорската колегия дължи отговори не заради себе си, или заради съдебната власт, а "заради професионалната биография и достойнство на цялото съсловие на прокурорите и следователите. Както и това на всички кандидати, които се явиха в тази процедура".

 

След Гешев членовете на колегията започнаха да обясняват, колко идеална процедура са провели, как отново биха подкрепили същите кандидати и колко грешни били журналистическите интерпретации по темата, как изнасянето на имената на кандидатите ги представяло пред обществото като втора ръка магистрати.

 

Май пак ще има шамари от Кьовеши!?

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3574 |10.03.2021 Прокурорската колегия на ВСС обсъжда шамара от Кьовеши . 4| 3191 |19.02.2021 Калоян Паргов: Пазим ли неопетнен идеала на Васил Левски . 4| 3980 |15.02.2021 Валентин Златев имал “твърдото намерение” да запази “Къщата с ягодите” автентична . 27| 8575 |13.02.2021 Прокурорската колегия избра 6-ма прокурори, съдия и 3-ма следователи за Лаура Кьовеши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads