Реклама / Ads
7| 4140 |12.06.2021 НОВИНИ

Велислав Величков: Кьовеши дойде да си свърши своята работа и го направи професионално и хладнокръвно

.
Велислав Величков
Лаура Кьовеши дойде и си замина, а останаха след нея смесени емоции като лавина. Очакваха я като месия, ентусиазирани протестиращи я следваха на всяка нейна среща и скандираха името й пред съдебни и правителствени сгради, искаха да се снимат с нея, сякаш е рок звезда, а накрая се усети едно силно разочарование, че не е ”уволнила” Гешев или поне, че не го е скастрила силно и не е подкрепила протеста, който му иска оставката.
 

Явно очакванията, че пак някой друг ще ни свърши нашата работа са били за пореден път силно завишени и тотално нереалистични. Не, не я пратиха американците след доклада на Държавния департамент и санкциите по закона "Магнитски" да развява меча, нито тя е дошла да си отмъщава за неуважението, което главният прокурор и прокурорите от ВСС явно демонстрираха към нейната институция. Европейският главен прокурор дойде да си свърши своята работа и го направи професионално и хладнокръвно, като на практика показа, че само тя може да решава въпросите, които са от компетентност на Европейската прокуратура и в България, по отношение на разследванията и делата, заведени от тази прокуратура, никой не може да се бърка в нейната и на делегираните й прокурори дейност! Направи го категорично и със стил, който тук у нас отдавна забравихме, по европейски.


Какво всъщност постигна и ни каза Кьовеши между редовете:
- Още в сряда прокуроската колегия на ВСС ще открие отново "закритата процедура", с която опита да се изгаври с Европейската прокуратура и да покаже жълт картон, като ще избере до края на месеца онези шест прокурори, които Лаура Кьовеши и колегиумът на Европейската прокуратура не одобриха. Ако направят отново същия удобен за Гешев, но скендален и неприемлив избор, тя ще им ги върне отново. Така всъщност жълтият картон се върна във ВСС, а след жълт следва червен, ако не се приведеш в съответствие. Така мисията на посещението й бе изпълнена и то в кабинета на главния ни прокурор пред неговите заместници.


- Най - много сигнали са постъпили от България и разследванията за злоупотреби с евросредства от нашата страна стават приоритетни. Всички преписки ще бъдат изискани веднага и по тях започва незабавно работа. Така и другата задача от мисията й бе изпълнена, като на практика Кьовеши ни каза, че в страната ни има огромен проблем с кражбите на европари и липсата на ефективни разследвания и обвинения за извършилите ги. Топката отиде пак при Гешев.


- Никой не може да застрашава независимостта и да се бърка в работата на прокурорите и съдебната власт. Тук явно се имаше предвид на прокурорите под каскет, а тези под европейска юрисдикция, тоест нейните делегирани прокурори, като това бе ясно послание към нашенската прокуратура и лично към главния прокурор, че в момента, в който бъдат избрани, те вече ще имат само един началник, и той е в Люксембург!


- "Аз съм тук у дома си като Европейски прокурор", защото това е Европейска територия и Европрокуратурата има юрисдикция - това бе най- ясното и силно послание, казано директно на пресконференцията и всички, които могат да възприемат логично и да правят анализ добре го разбраха. Има един нашенски лаф: "първо казвам, после показвам, а след това наказвам." Кьовеши казваше няколко пъти от Люксембург, сега дойде и показа как стоят нещата и "кой кара Евровлака" на наша територия, сега ще изчака изпълнението, а после, ако то пак е порочно, ще продължи в изречението...


А срещите с гражданското общество не са работа на прокурорите, те трябва да убедят това общество, че работят професионално, безпристрастно и ефективно, а после да отчетат резултатите. Така го направи Лаура и в Румъния, заради което Румънското гражданско общество застана твърдо зад нея с над половин милион души на площада в Букурещ и още три града. Е, добре е и ние да го разберем и да я подкрепим, като просто оставим Европейския главен прокурор да си свърши работата! После тук ще има много недоволни от тези, които сега лукаво се усмихват и възприемат протоколната снимка с Гешев като знак за подкрепа. Не, снимката дори него ще го ужасява, ако си я сложи на бюрото, всеки ден, понеже ще знае, че времето неумолимо му изтича...

 

Адв. Велислав Величков, "Правосъдие за всеки", Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4407 |11.06.2021 Душана Здравкова: Кьовеши дойде на крака, за да ни каже, че не сме си написали домашното . 10| 6993 |11.06.2021 Татяна Кристи: До Кьовеши Гешев изглежда като малоумен милиционер . 16| 8790 |11.06.2021 Директно от срещата с Лаура Кьовеши: Тук сме за вас. Нужни са ни смели прокурори /обновена/ . 7| 5145 |11.06.2021 На старта на деня: Продължава визитата на Кьовеши, издирват „черната кутия“, започва предизборната кампания, Европа става футбол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads