Реклама / Ads
13| 2870 |18.06.2024 НОВИНИ

Кой е премиерът на Черна гора Милойко Спаич? Осъжда руското нахлуване в Украйна, подкрепя санкциите срещу Русия

.
Милойко Спаич
Милойко Спаич е премиерът на Черна гра, който не успя да се срещне с българския президент Радев, поради закъснение с четири минути. Нашият държавен глава не дочака домакина си.
 

Кой е Милойко Спаич? Той е икономист,  учил и работил в чужбина, върнал се в Черна гора . Заедно  със сегашния президент Яков Милатович създаде партията "Европа сега" и пребориха Мило Джуканович.

 

Първоначално Спаич е трябвало да бъде кандидата за президент от новата формация, но номинацията му е отхвърлена от Държавната избирателна комисия (ДИК) заради двойно гражданство - има и сръбски, и черногорски паспорт. След това разкритие Слаич признава, че е станал гражданин на Сърбия през 2009 г., като процесът за отказ от второто му гражданство все още продължава.

 

Така Милатович участва в изборите и ги печели, а след предсрочния парламентарен вот през 2023 г. обявява, че ще предложи съпартиеца си премиер, след като 44 депутати в 81-местния парламент обещават да го подкрепят. Повечето от тези депутати са от партията им ПЕС, но има и от формации, представляващи етнически малцинства, като бошняци, хървати и албанци.

 

По думите на Спаич  една от причините да се върне от чужбина и да се захване с политика е приемането на спорния Закон за свободата на вероизповеданията, който утвърждава Черногорската православна църква като самостоятелна от Сръбската. За поддръжниците на закона, иницииран от бившия прозападен президент Джуканович малко преди да падне от власт, това е начин за ограничаване на влиянието на Белград в Подгорица. За критиците - като Спаич, това е посегателство срещу църква, с която се идентифицират една трета от жителите. Младият полити заявява, че докато ситуацията не се подобри, няма да "мръдне" от Черна гора и че нито един инвеститор не би се "доверил на държава, в която институция като Сръбската православна църква (СПЦ), която съществува от осем века и се ползва с доверието на повечето черногорски граждани, е подложена на конфискация на собствеността си от правителството".

 

Просръбските и проруските партии в Черна гора от години спъват напредъка на страната по пътя към членство в ЕС с помощта на Сръбската православна църква (СПЦ), която участва активно в опит за преврат в Черна гора през 2016 г.

 

Премиерът Спаич твърди, че подкрепя присъединяването на Черна гора към ЕС. Въпреки стремежа му към евроинтеграция, Спаич се застъпва за по-близки отношения на страната със Сърбия. Той определя влизането на Черна гора в НАТО като "добър ход", но не крие, че би се противопоставил на разполагането на черногорски войници в балтийските страни като стъпка съм усилване на силите на НАТО в близост до Русия.

 

Черногорският премиер обаче официално осъжда руското нахлуване в Украйна и подкрепя налаганите от Съюза санкции срещу Москва. Освен това многократно се е обявявал против идеите Черна гора да отмени признаването на независимостта на Косово. Сърбия не признава Косово.

.

Черногорският премиер е роден през 1987 г. в Плевня, Черна гора, а след като завършва гимназия там, продължава образованието си в университета в Сайтама и университета в Осака в Япония. Там той изучава екометрия на японски език като стипендиант на правителството на Япония. В рамките на програма за обмен на студенти учи и в университета "Цинхуа". Получава магистърската си степен във Франция в елитното бизнес училището HEC Paris. Владее английски, японски, китайски, руски и френски.

 

След дипломирането си работи в САЩ на Уолстрийт, в Париж и Токио. Преди да стане политик е бил кредитен анализатор в Goldman Sachs, както и партньор на фонд за рисков капитал в Сингапур.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4046 |18.06.2024 Вестник „Билд“: Бой в съблекалнята на Украйна, играчите посрамиха фронтоваците . 6| 2437 |18.06.2024 Главнокомандващият на ВСУ ген. Сирски: Руснаците настъпват на няколко направления, но шансовете им намаляват . 7| 7133 |18.06.2024 Немски танкове Frankenstein ще свалят руски ракети и дронове . 11| 8321 |18.06.2024 Асен Генов: Защо придружаващите бг-журналисти не писаха за скандала с Радев в Черна гора?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads