Реклама / Ads
12| 4362 |25.01.2011 НОВИНИ

Кой пушил, пушил - 2013 мандалото хлопва!

.
Тотална забрана за тютюнопушене и в малките заведения да бъде въведена от 2013 година. За това ще настоява министър-председателят Бойко Борисов.
 

Той обяви това пред български журналисти в Токио. „Моята вътрешна убеденост, че трябва да има тотална забрана и в малките заведения. Тя дойде и от това, когато миналата неделя минах по планината Витоша. В малки заведения, хората с деца, с жени спират да пият чай, да обядват. Лисичарници вътре. Така че съм убеден, че трябва да отидем с тотална забрана към 2013 година”, каза Борисов.

Той припомни, че по въпроса за въвеждане на пълната забрана за тютюнопушенето е направил среща с хотелиерския и ресторантьорския бизнес, които са му се оплакали, че са направили инвестиции в заведенията си, а ще трябва да ги затворят от лятото, ако забраната влезе в сила тогава. „Дребният бизнес – ресторанти са инвестирали по 20 – 30 – 40 000 лева за инсталации и ако сега влезе в сила забраната, това ще бъдат изгубени пари и ще фалират много от тях. В същото време пък ние даваме над три милиарда лева за здравеопазване. И вие виждате – в цял свят е ясно, че тютюнопушенето категорично вреди на здравето на хората. От една страна има печалби за бизнеса. От друга страна, ако се направи сметка колко се харчи за здравето на хората – да бъдат лекувани от тютюнопушене – те са в пъти, пъти повече”, каза Борисов.

2015 г. е препоръчителният срок да бъде забранено пушенето в ЕС
. „От това, което имам като информация от колегите, с които говоря в Европа, това ще стане и задължителния срок. Затова ние предлагаме и това ще стане след дебати в парламента – 2013 година, дали средата, дали края, да отидем към тотална забрана за тютюнопушенето. За да могат до тогава всички тези, които са инвестирали, да не казват, че сме ги фалирали, а да си избият парите и в същото време – да се подготвят всички така, както е в цяла Европа, в Япония и Америка, да преминем в този режим, в който аз съм убеден, че трябва да бъде и България”, каза Бойко Борисов.

„Аз съжалявам, че това изискване не го въведохме директно, от самото начало. Мисля, че сега сме длъжни да отложим за известно време – до 2013 г., тъй като аргументът на тези заведения е, че са вложили 30 – 40 000 лева и това са им загуби, ще фалират, от лятото трябва да затворят. Много упреци ще понесем”, каза Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5772 |25.01.2011 Увеличават пенсиите и заплатите през март? . 41| 4986 |25.01.2011 Станишев: Правителството е некомпетентно! . 22| 5315 |25.01.2011 ДПС се готви да оглави протеста на тютюнопроизводителите . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads