Реклама / Ads
8| 3072 |11.01.2021 НОВИНИ

Кой ще носи отговорност при ваксинацията на хора с деменция и умствена изостаналост?

.
Източник: БГНЕС
Огромен проблем съществува със стартирането на втората фаза на имунизацията срещу COVID-19 у нас. Кой ще носи отговорност за хората с умствена изостаналост и болните с деменция, които не могат да дадат информирано съгласие да бъдат ваксинирани срещу COVID-19? Вариантите са два – близките да вземат решение, а за хората без близки изборът се прави от социалния работник или ръководството на социалната институция.
 

Пред тази дилема са изправени домът, преходното жилище и центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни с умствена изостаналост във великотърновското село Церова кория, където 42-ма души персонал се грижат за 71 болни с интелектуални затруднения.


“Хората не са само с умствена изостаналост, те имат и съпътстващи заболявания, имат поддържащи терапии. Говорим за една комбинирана патология. Трябва да бъде съобразено общото им здравословно състояние със специфичните им особености. Информираното съгласие, което трябва да бъде подписано, дори на тези, които близките ги представляват, те не живеят в Церова кория, те живеят в страната. Те го дават по телефона като съгласие, а трябва да има писмен документ. Има такива, които категорично отказват на този етап”, посочва пред Българското национално радио Нина Ненкова, директор на трите социални институции в селото. 


Едва десетина процента от персонала и не повече от 20 на сто от домуващите в трите социални институции за хора с умствена изостаналост засега са с положително становище за доброволна антиковид ваксинация. Нисък е процентът и на желаищите в цялата страна, обясни по-рано днес в ефира на bTV социалният министър Деница Сачева. 


Проблем има и с хората в тези домове, които нямат близки, защото техният законен представител е служител на дома. Той обаче не е медицинско лице. 


“Тук отговорността е съвсем различна от това да вземеш решение за себе си или за детето си. Трябва много добре да бъдат обмислени. На този етап ще се въздържим за тези хора, защото голяма част от тях имат алергии, голяма част от тях имат онкологични заболявания, съпътстващи, имат автоимунни заболявания. За мен решението за поставяне на ваксина трябва да бъде на лекарите, а не наша, на социалните работници”, допълни Ненкова.


Ситуацията се усложнява допълнително и в деня на ваксинацията, защото не е ясно къде тези хора ще бъдат имунизирани и кой ще го направи. 


“Ако ще е личният лекар – личният лекар на потребителите е един, а на персонала са различни на тези хора, които са заявили. Впоследствие обаче – наблюдението на тези хора, това е друг тънък момент. При нас са с умствена изостаналост и голяма част от тях са с глухонемота, невладеещи жестомимика. Обратната връзка е много деликатна и специфична. Кой ще проследи състоянието им в последствие? Те не са в състояние да кажат какво им е. После кой ще носи отговорността – този, който се е подписал“, обясни директорът на трите институции. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3311 |30.12.2020 Започна ваксинацията на джипитата в столицата . 17| 3301 |29.12.2020 Борисов пали свещи за ваксинацията. Иска пътят до Рилския манастир да е "като картичка" . 14| 4268 |27.12.2020 Обявиха график на ваксинацията срещу коронавируса у нас . 8| 3499 |19.12.2020 Станишев: Няма основания БСП да не подкрепи Румен Радев за втори мандат, за много българи той е носител на промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads