Реклама / Ads
8| 3491 |19.12.2020 НОВИНИ

Станишев: Няма основания БСП да не подкрепи Румен Радев за втори мандат, за много българи той е носител на промяната

.
„Думата на 2020 г. е „пандемия", защото се превърна в политическия фактор, който предопредели поведението на политическите сили, а и на хората. Тя даде отражение върху здравето, икономиката, създаде несигурност за бъдещето – за доходите, за работните места, за обичайните ни дейности. Затова я посочвам и в категорията „Политик на годината". А иначе героите на 2020-та са медиците – лекарите, медицинските сестри, хората на първа линия, които рискуват всекидневно живота си."
 

Така започна участието си в предаването „Годината на Дарик" президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев.


Пандемията постави ново начало – сега е време за леви политики – доволен съм, че идеите на ПЕС станаха реалност


„Пандемията постави ново начало. Политики, които бяха възприемани като даденост, като доброто здравеопазване и образование, станаха ключови в съзнанието на хората. Сблъскахме се с реалността – какво следва за обществото, ако тези услуги не са качествени. Това е огромен шанс за леви политики. Много неща, които бяха немислими до преди година, днес стават реалност.


От много години ПЕС говори, че наред с националните схеми за обезщетения за безработица трябва да има и общоевропейска схема. Сега това става реалност след натиск на социалистите, а определеният ресурс е в размер 100 млрд. евро. България вече получава 500 млн. евро, за да помогне на хората, губещи работата си. Това е нова политика, която стана реалност заради пандемията. Преди Ковид-19 беше немислимо да се разговаря за общ европейски дълг. Но тежестта на тази икономическа криза наложи извънредни мерки. За първи път в историята си ЕС взе общ дълг, за да се помогне на икономиките, дребния и средния бизнес, на големите предприятия, на хората. Това беше правилно решение – кризата е от съвсем различен мащаб и няма как да намерим работещи решения, ако робуваме на традиционни подходи.", посочи президентът на ПЕС.


Европейски здравен съюз би дал възможност за много по-адекватна реакция по време на кризи


„Не можем да виним Европа за икономическите мерки, макар че по правило виним ЕС за всички наши беди. ЕС обаче няма достатъчно правомощия в областта на здравеопазването. Това е грешка и видяхме хаоса, до който доведе. Можеше да се действа по-ефективно, затова сега на дневен ред е създаването Европейски здравен съюз. Така ще избегнем ситуации, в които има противоречащи си политики – докато едни въвеждаха рестриктивни мерки, държави като Швеция приеха друг подход. Получи се хаос.


По отношение на икономическите и финансови мерки ЕС беше бърз и адекватен. Още през пролетта бяха отпуснати 37 млрд. от бюджета на ЕС. За България това бяха 2 млрд. Общият мащаб на финансирането, което вече е осигурено, е 1 трлн. 800 млрд. евро, от които за България са отредени 29 млрд. евро."


80% от българите искат механизма за върховенство на закона, въвеждането му е важна победа за ПЕС


„Големият въпрос е как ще се изразходват средствата, получени от правителството. Това е тема, която повдигам от пролетта. За съжаление се сбъднаха моите притеснения, че ще се получи един чиновнически план, а не един истински План за възстановяване с участието на всички фактори – синдикати, работодатели, политическите сили. Не се проведе смислен дебат. Ако тези пари не се изразходват разумно, с визия за бъдещето, ефектът ще бъде много по-малък от необходимия. Трябва ни не просто връщане към статуквото отпреди пандемията, необходимо е намирането на нови ниши за конкурентоспособност на България и за успешно икономическо развитие.


Това не се случва – вина носи най-вече правителството, но и опозицията не беше достатъчно активна. Дори когато настоявах БСП да поеме инициативата, бях обвинен в сговор с ГЕРБ.


Има ясна обществена нагласа в Европа и в България – около 80% от българите искат механизъм, който обвързва еврофондовете с върховенството на закона. Трябва да гарантираме на данъкоплатците в ЕС, че средствата ще бъдат изразходвани прозрачно и ефективно. В България имаме доста проблеми в това отношение в последните 10 години. Бяхме свидетели на много скандали и обвинения, че тези средства създават  среда за корупция.


ЕС не е просто общ пазар, той е съюз на ценности. Който нарушава тези ценности, не може да разчита на същото отношение. За социалистите е голяма победа приемането на този механизъм. В него не става дума само за съдебната система, но и правата на гражданите и свободата на медиите.", коментира лидерът на европейските социалисти.


Ситуацията с РС Македония е резултат от бездействието на правителството, сега сме в изолация в ЕС. Наш национален интерес е там да управлява приятелско към България правителство


„За мен най-важното е да се търси решение на ситуацията с РС Македония. Тя е резултат от бездействие от българска страна. България изглежда странно в очите на европейските ни партньори. Три години минаха от подписването на Договора за добросъседство с РС Македония. Какво сме направили ние, за да преодолеем проблемите, да информираме нашите партньори? Още през пролетта подкрепихме старта на преговорите с РС Македония и Албания, а сега в последните два-три месеца този проблем възникна с такава острота. Затова в момента сме неразбрани и в изолация.


Ако бях премиер щях да положа много по-сериозни усилия, за да не се стигне до тук. Историческата комисия не беше добро решение. Тук се изисква политическо лидерство. Историята подлежи на интерпретация – едни и същи събития с едни и същи извори се тълкуват по различен начин. Историците са изградили свое разбиране, което не могат да зачеркнат в името на политическия компромис. Това е работа на политиците. Трябва да се търси политическо решение, защото в дългосрочен план в интерес на България е всички страни от Западните Балкани да станат част от ЕС.


Правителството изпусна много време за икономически и инфраструктурни проекти. Разширяването беше приоритет за Българското председателство на ЕС, тогава трябваше да се развият проекти, които да улеснят процеса, а не само да се вторачваме в историческите спорове.", обясни Станишев и посочи, че „това действие засилва антибългарските настроения в РС Македония и е в полза на силите, които не искат добросъседски отношения. Като премиер преговарях с правителството на Груевски за Договор за добросъстество и той все нямаха воля, и не стигнахме до никъде. Заев за три месеца след идването си на власт подписа такъв договор. Сега той направи много важни изявления и интервюта в България, които бяха шанс отново да стъпим на пътя на преговорите и да се намери решение. В противен случай рискуваме на власт в РС Македония да дойдат сили, които не искат договор с България и членство в ЕС. Ако се стигне до там, в очите на ЕС България ще е тази, която ще носи отговорност.", предупреди президентът на ПЕС.


Би трябвало левицата  да е в добра кондиция, а ГЕРБ са тежко отслабени. Да спечелим 1 100 000 гласа, за да управляваме с тежест


Запитан готова ли е БСП да управлява, Станишев отговори, че би трябвало левицата да е в добра кондиция – тя преизбра своя лидер, избра удобен Национален съвет, в който вече няма вътрешна опозиция. „Сега ГЕРБ са тежко отслабени, всичко е в нашите ръце. Да спечелим доверието на 1 100 000 българи, за да упраляваме с тежест. Но за да го направим, трябва да разработим алтернативата. Имаме „Визия за България", но тя е за 20 години напред, а не управленска програма. Трябват ни конкретни предложения и като пример ще посоча идеята болниците да не бъдат търговски дружества. Добре, но как се преструктурират, с какъв бюджет, какво се случва с часните болници?"


Протестите през 2020 г. запазиха своя граждански характер и не позволиха да бъдат обяздени, но дали този гняв ще се излее на изборите?


Според Станишев, сравнени с 2013 г., протестите през 2020 г. запазиха в много по-голяма степен своя граждански характер и енергията си, не позволиха да бъдат обяздени. „Предстои да видим до какъв ефект ще доведе това на изборите и дали този гняв ще се трансформира в гласове.", посочи той.


Няма основания БСП да не подкрепи Румен Радев за втори мандат. Често той се държи дори по-опозиционно, много българи го приемат като носител на промяната


На въпрос на водещия добър президент ли е Румен Радев и дали БСП ще го подкрепи, Станишев сподели, че „не вижда причина левицата да не го направи. За много българи той се превърна в носител на промяна и често е по-опозиционен от самата БСП. Следя с тревога медийната кампания срещу него, защото тя идва от медии, близки до левицата. По същия начин избирателите на БСП следят всичко това с недоумение и възмущение. Не разбират мълчанието от страна на БСП. Тези вътрешни войни и взаимният хлад ще отслабят и едната и другата страна, а това не бива да се допуска. Имаме да печелим два важни избора."


Кураж – думата за 2021. На хората, но и на политиците – нужни са политическо лидерство и реформи


За дума на 2021 година лидерът на европейската левица посочи кураж. „Много хора живеят в несигурност и той ще им е нужен. Но и кураж за политиците – да взимат решения и да правят реформи. Нужно е политическо лидерство." За пример той посочи белите полета в реформирането на сектори като здравеопазването и енергетиката в Националния план за възстановяване на България.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5191 |18.12.2020 Прокуратурата за записа с гласа на Борисов: Няма данни за извършени престъпления . 5| 3593 |18.12.2020 Шефът на „Пирогов“: Светът няма да свърши, ако празнуваме Нова година само с най-близките . 5| 3229 |17.12.2020 Антон Вълев: Няма инсталиран софтуер в аптеките. Готова е само нормативната уредба . 11| 3936 |17.12.2020 Епидемиолог: Категорично нямаме стратегия за епидемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads