Реклама / Ads
16| 9176 |24.01.2020 НОВИНИ

Колебливият Горанов оттегли предложението за лотарийните такси

.
Горанов даде на заден ход с предложението за лотарийните такси. Само ден след като финансовият министър сподели идеята си държавната такса върху лотариите и спортните залагания да се намали с около 30%, днес Горанов преосмисли предложението и се отказа от промяна.
 

В петък от ведомството му обявиха, че заради "общественото внимание" и "различните интерпретации" на темата се предлага запазване на сегашното облагане - 15 на сто върху направените залози. Вчера обаче Горанов пееше съвсем друга песен. Финансовият министър предложи вместо сегашните 15 на сто върху стойността на залозите, таксата да падне с около 30-40% и да бъде 25 на сто върху разликата между залозите и изплатените печалби на участниците.

 

По закон минимум 50% от стойността на залозите се връща на участниците на игрите под формата на награден фонд, но обичайно операторите раздават над 60%, а има и игри със 75% награден фонд.

 

Предложението идва на фона на скандалите с Васил Божков. Има съмнения, че частните му лотарии не са платили стотици милиони левове. Става дума за най-малко 210 млн. лв. МФ претендира, че през последните пет години лотариите са плащали занижена наполовина държавна такса върху хазарта, поради което премиерът ги заплаши с отнемане на лиценза. В същото време Горанов предложи със закон данъкът на лотариите да падне приблизително до нивото, плащано от фирмите на Божков.

 

"Предвид, че облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната, Министерството на финансите запазва действащия модел на облагане на традиционния хазарт", гласи съобщение от петък на финансовото министерство.

 

В него за пръв път Министерството на финансите ясно и категорично заявява, че сегашният закон не дава никаква възможност на организаторите на лотарии да си избират каква такса да плащат и тя е ясно разписана

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 20639 |24.01.2020 Мартин Димитров: Министър Горанов и управляващите носят отговорност за нарушенията на Комисията по хазарта . 4| 4239 |11.01.2020 Френското правителство клекна, оттегли проекта за пенсионна реформа . 17| 29377 |12.01.2020 Явор Дачков: За Горанов минимум доживотна присъда . 16| 6284 |21.12.2019 Горанов: На 1 януари 2023 г. българите ще пазаруват с евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads