Реклама / Ads
49| 13443 |09.03.2021 НОВИНИ

Съдът се чуди как Горанов е проспал над 200 млн. лв. от Еврофутбол

.
Владислав Горанов
Софийският административен съд остро разкритикува Министерството на финансите заради милионите неплатени данъци и такси от страна на свързаното с бизнесмена Васил Божков "Еврофутбол" ООД. Според магистратите е необяснимо бездействието на контролните органи, които толкова много години не са установили нарушението.

Съдия Антоанета Аргирова стои зад решението на Темида, което иначе е в полза на НАП и задължава “Еврофутбол” да плати на приходната агенция 390 760 лв. за адвокатско възнаграждение. Остри са критиките към финансовото министерство, като не се споменава поименно Горанов, но ведомството е било под негово ръководство в разглеждания период. ФрогНюз иначе припомня, че Горанов не си тръгна от министерския пост в разгара на скандала. 


Съдия Аргирова подчертава, че законът изобщо не е ясен. И че ако беше, комисията по хазарта нямаше да пише правилата, по които са събирани таксите от "Еврофутбол", а шефът на комисията по хазарта щеше да даде поне един пример какво е хазартна игра в мотивите към акта срещу дружеството.


Ако една норма е неясна заради недобра редакция, без значение каква е причината за тази недобра редакция и запазването й във времето, не създава основание нито за неприлагане на нормата, нито за неправилното й прилагане, обяснява съдът. И допълва, че неяснотата се преодолява с тълкуване, което е задължение на само на съда, но и на изпълнителната власт.


Сега съдът тълкува, че Законът за хазарта не е допускал залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета да може да бъде организирана по такъв начин, че залозите на участниците да не се заплащат на организатора на играта преди провеждането на самата игра. Т.е. изключено е от организаторите на тези игри да се събират такси и комисионни вместо залози, пишат от в. “Сега”. 


Нормата на Закона за хазарта е прилагана неправилно и от Държавната комисия по хазарта, и от министъра на финансите в продължение на твърде значителен период - повече от 5 години - спрямо обществения интерес и легитимните очаквания на гражданите за законност от държавните органи, включително и от организатора на играта. 


"И двата държавни органа тълкуват и прилагат превратно нормата, като предоставяща избор на хазартния оператор да организира игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета така, че да събира или залозите на участниците или такси и комисионни за участието им в играта. Това тълкуване се поддържа включително и в съдебното производство от юрисконсулта на НАП", пише съдия Аргирова.


Тя допълва още, че за този 5-годишен период ДКХ е следвало да реализира 75% повече приходи спрямо действително събраните. Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет общо държавни такси 557 млн. лева, за съда, с оглед на фактите по делото, е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавния надзор върху хазарта, така и бездействието на министъра на финансите, към който е била ДКХ.


Съдът напомня и че през тези 5 години "Еврофутбол" е проверявано 4 пъти и нито веднъж не са били констатирани нарушения, а е трябвало да бъде установено, че законът се прилага неправилно.


Решението на АССГ не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3317 |08.03.2021 Съдът отне имущество на братя Галева, но само половината от иска на КПКОНПИ . 2| 3239 |08.03.2021 Щом съдът е казал… Събарят част от Южната крепостна стена в Созопол . 1| 4031 |24.02.2021 След Кошлуков, и Горанов се извини за антисемитския цитат . 29| 9255 |24.02.2021 Кошлуков спира играта с Орлин Горанов заради антисемитски цитат?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads