Реклама / Ads
0| 3012 |29.07.2022 НОВИНИ

Божков окончателно загуби делата за лицензите на ”Еврофутбол” и лотарията

.
Васил Божков
Върховният административен съд (ВАС) окончателно е отхвърлил жалбите на ”Еврофутбол” ООД и ”Национална лотария” АД срещу отнемането на лицензите им, съобщи пресслужбата на съда.
 

Свързаните с бизнесмена Васил Божков дружества попаднаха под прицела на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) през 2020 г., след като финансовото министерство установи, че са плащали незаконно занижен размер на таксата за хазарт от 2014 г. до края на 2019 г., пише "Свободна Европа".


В края на 2019 г. Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Съобщението на разследващите беше предшествано от серия медийни изяви на бившия му съдружник Цветомир Найденов, от които стана ясно, че именно той, брат му Боян и баща им Стефан са авторите на въпросния сигнал.


В средата на декември финансовият министър Владислав Горанов нареди ревизия на таксите, постъпващи в хазната от лотарийни игри. Повод бяха твърденията на Найденови, че хазартните фирми на Божков са укривали дължими такси.


Месец по-късно беше огласен доклад на Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), според който в хазната не са постъпили около 210 млн. лева, защото Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е таксувала по различен начин държавния "Български спортен тотализатор" и частните лотарии – конкретно, контролираните от Божков "Национална лотария" и "Лотария България".


Заключенията на финансовата инспекция бяха използвани от управляващите като аргумент да прокарат законодателство, с което само държавата да може да провежда лотарийни игри, т.е. частните игри трябваше да прекратят дейността си.


В следващите месеци прокуратурата повдигна серия обвинения срещу Божков, негови близки, съдружници и подчинени, а той напусна страната, установявайки се в Дубай. Емирството няма съдебна спогодба с България за екстрадиране на издирвани лица. Оттам Божков започна периодично да обявява разкрития за корупционна схема, в която по думите му е бил принуждаван да участва от бившия премиер Бойко Борисов и Горанов.


Междувременно лицензите на "Еврофутбол" и "Национална лотария" бяха отнети от ДКХ заради непогасени задължения от неплащани данъци и такси в размер на съответно 328 млн. лв. и 18.9 млн. лв. с лихвите. Дружествата подадоха общо три жалби във ВАС, по които три различни съдебни състава окончателно са приели, че те не са погасили в срок задълженията си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2802 |29.07.2022 НС окончателно прие промените в закона за обществените поръчки . 0| 3948 |28.07.2022 Левски отстрани ПАОК, ЦСКА напред в Европа, Ботев загуби в Никозия . 0| 3108 |27.07.2022 ВКС обяви за невалидно партийното наказание на Калоян Паргов. Решението е окончателно . 0| 3415 |27.07.2022 Прокуратурата оневини Пеевски и Желязков по „Магнитски“, но не и Божков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads