Реклама / Ads
24| 6407 |25.12.2023 НОВИНИ

Коледа в окопите: "На Украйна нека Господ даде чудо, на България - обновление!" /видео/

.
Тетяна Станева и Георги, украински българин и войник Източник: Tetiana Staneva/Facebook
"Вчера вечерта седнахме на масата и след десетина минути започна да свири сирена. Чувахме взривове. След минута вече седяхме на пода в коридора. Получихме съобщение, че ракетата е свалена. Отново седнахме на коледната маса и продължихме". Така Олександър Барон, фотограф и главен редактор на "Бесарабски фронт“ в Украйна, е посрещнал Рождество Христово. 
 

"Животът ти продължава", обясни той пред БНР. 

 

Олександър Барон подготвя своята изложба с фотографии, която ще бъде представена през февруари в България с подкрепата на Министерството на отбраната на България.

 

Украйна чества Рождество Христово тази година за първи път днес, вместо на 7 януари. През юли парламентът прие закон, като премести празника на 25 декември - деня, в който по-голямата част от християнския свят отбелязва Коледа.

 

Целта на законопроекта, внесен от президента Володимир Зеленски, беше посочена като "разграничаване от руското наследство".





Тетяна Станева, филмов режисьор и организатор на Международния фестивал за етническо кино "ОКО“, заяви пред БНР, че не започва нещо ново, а е връщане към "това, което и било и което прави цял свят".

 

Станева напомни, че много хора в Украйна посрещат празника в окопите. 

 

"Доста мои познати и приятели са на фронта, далече от дома и празничната маса. Вярвам, че една звезда може да даде светлина на цялата планета и в най-тъмната нощ. Надявам се, че Господ ги топли и там". 


Тя разказа, че войници са посетили Херсонска област, за да раздадат подаръци на децата и да подкрепят цивилното население. 

 

"Това е втората линия на отбраната. Често прелитат снаряди".





В училищата пък пишат писма до военните, които ги приемат за най-ценния подарък. 

 

"Децата им са мотивацията да се бият". 

 

"Това обръщение на един войник Георги, украински българин, е само към добрите хора на България, към тези които имат уши и очи, ум и сърце. Само такива са способни да разберат и да се разтреперят", пише в началото на декември Станева, когато публикува и видео с думите на войника. 


"Видеото е записано в няколкоденешна дупка, изровена от руска бомба в Херсон. В този кратер, по времето на интервюто се чуваха взриви край нас. Но Георги ме успокояваше, че всичко ще е добре", разказва тя.

 

 

"Да знаете, как ми е радостно, че Украйна най-накрая празнува в унисон със целия свят Рождеството! Заедно и с моята България. Ето моите любими, най-драги страни сега станаха още по-близо, още по-родни. Защото техните сърца се бият в един ритъм", пише Станева във Facebook вчера. 


"Мнозина в Украйна днес ще празнуват в окопите. В тия студени окопи, там където и душата замръзва. Там където не пробива и грам светлина. Дано Христос ги стопли със своята безгранична любов. Мнозина ще празнуват далеч от вкъщи и родните. Нека Коледа им даде утешение. А на цяла Украйна рождения Господ нека даде чудо. На България - обновление! За това са моите молитви. Доброто винаги побеждава злото, а светлината винаги разсейва тъмнината. Даже в най-тъмната нощ една Звездица способна да освети цялата планета. Дано!", пише още тя. 

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5720 |25.12.2023 Благодаря, прости и обичам. На Коледа Васил Терзиев цитира бате Николай за "конституцията на живота" . 1| 4605 |25.12.2023 Не само в България има ротация на премиерския пост. Ето какво видяхме в Румъния . 0| 6113 |25.12.2023 "Една от най-сложните спасителни мисии, провеждани някога". Български разкази от дълбините на земята . 4| 5113 |25.12.2023 Как върховният съд спаси Тръмп, но само засега?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads