Реклама / Ads
0| 3919 |22.12.2021 НОВИНИ

До Коледа остават... Значението и историята на адвентния календар

.
Адвентният календар е неизменна част от коледния сезон. Вкоренен в традицията, която обхваща векове църковна история, той съществува от 19-ти век. Излизайки от протестантския християнски контекст, адвентните календари носят основно духовно послание за очакване и надежда.
 

Какво е Адвент?


От латинската дума adventus, което означава „пристигане“. Адвент е времето на годината, когато празнуваме раждането на Исус Христос. Заедно с Богоявление, Велики пости, Великден и Петдесетница, сезонът на Адвент е част от литургичната година или църковния календар, който датира от преди 1500 години и се спазва в много християнски традиции. Адвентът често се наблюдава като част от коледния сезон.

 

Историята на адвентния календар

 

Вместо стриктно да следва четириседмичния период на Адвент, който може да започне от 27 ноември до 3 декември, календарът на Адвент обикновено започва на 1 декември и отброява дните до Коледа.

 

Най-старият печатен адвент календар всъщност не е календар в класическия смисъл, а часовник. Предполага се, че това е „Коледният часовник за деца” от 1902 г. с въртяща се месингова стрелка, чийто циферблат започва с 13 и чиито панели съдържат предимно стихове от коледни песни.


Германските семейства в средата на 19-ти век започват да броят дните до Коледа, като отбелязват знаци с тебешир върху врата или стена. Вариантите на обратното броене включват запалване на свещ или окачване на религиозна картина за всеки ден, водещ до Бъдни вечер. До началото на 1900 година няколко издателски компании и вестници произвеждат най-обикновени печатни календари.

 

Популярността на адвент календарите се разпространява с помощта на немския печатар Герхард Ланг (1881-1974) . Като дете той е получил 24 бисквитки, "зашити" върху капака на кутия от майка си, като му позволено да яде по една от тях всеки ден по време на Адвентния период. В началото на 20-ти век му хрумва идеята да изрязва "малки вратички" на календарите, като зад всяка има скрита картина или стих от Библията. С тази иновация Ланг се смята за бащата на съвременния адвент календар.

 

Съвременният адвент календар

 

В наши дни адвент календарът е най-разнообразен - зад малките вратички можеш да откриеш най-често лакомства, както и козметика, всякакви артикули, свързани със сериали, филми и книги.


Деби Уингам създаде най-скъпия адвент календар в света, оценен на умопомрачителните 10 368 423 долара Поръчано ѝ е да го създаде от швейцарски клиент, който е търсил най-добрия коледен подарък за семейството си. Концепцията на календара обединява индивидуалните подаръци с плановете за пътуване на семейството за предстоящата година.

 

Според официалните рекорди на Гинес най-големият адвент календар е висок 71 мeтра и широк 23 метра и е построен на гара Сейнт Панкрас, Лондон, в чест на ремонта на станцията през декември 2007 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2893 |17.12.2021 Ваксините за деца от 5 до 11 години срещу COVID-19 пристигат преди Коледа . 0| 5366 |13.12.2021 Георги Рачев: Средиземноморски циклон може да ни донесе снежна Коледа . 18| 9477 |09.12.2021 Фандъкова превърна София в най-мрачния град за Коледа, а светът грее . 0| 2917 |08.12.2021 До финала на кампанията „КОЛЕДА С Е-ФАКТУРА“ остават само няколко дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads