Реклама / Ads
67| 11679 |24.02.2015 НОВИНИ

Кольо Парамов пред Фрог: Ако Буров беше жив, щеше да ни заплюе

.
Финансовият експерт Кольо Парамов
Всички осъзнаха, че правителството на Бойко Борисов тръгна много рязко напред. Това тръгване осигурява едно много сериозно предмостие за провеждане на успешни местни избори. Това каза финансовият експерт Кольо Парамов по повод дебатите и споровете за заема от 16 млрд. лв., който утре ще бъде гласуван в парламента.
 
БСП са в патова ситуация, а всички други малки формации са на ръба. Работата, която ще свърши ГЕРБ от сега до есента с тези пари, рязко ще осигури сериозна преднина на партията във властта. Удивен съм , че по такъв неграмотен и елементарен начин подхождат всички, залагайки на политическата същност на проблема, а не на икономическата относно заема. Ако говорим за изгода на държавата, още миналия петък трябваше да се гласува закона и днес трябваше да се подпише в Лондон споразумението с четирите банки, от които ние се надяваме да осигурим кредит. Всички папагалски обяснения на Румен Гечев и компания, водят до едно единствено нещо-до увеличаване на лихвата. Първоначално тя беше що-годе договорена. Сега се заемам да изчисля какви загуби имаме от забавяне на гласуването на дълга. Политиканстването в случая не позволява да се търси икономическата изгода за държавата, обясни той.

По думите на Парамов в момента сме свидетели на едно празно говорене, в което не може никой да приеме бялото за черно. На практика какво се получава-с тези пари се осигурява една възможност, българското правителство да проведе редица социални мерки, да активизира икономическата действителност в страната, да промени коренно активността по отношение на няколко проекта и да даде нов тласък в отношенията с ЕС. Едно е да предоговориш целя външен дълг от 2,2%, друго е да папагалстваш 10 дни и да подпишеш договор за 4%. Това престъпно нехайно и антидържавно поведение, реализирано от икономисти, само и само да не загубят политическото си представяне в парламента, е абсолютна глупост. Не може да се казва на черното бяло, ядоса се експертът.


Той обясни, че миналата седмица е имал срещи с редица известни икономисти в Лондон. Знам какво е отношението им към дълга. Знам как и по какъв начин се представя България на фона на преговорите и на кризата в Гърция. На мен ми е ясно, че ръководителите на парламентарните групи, трябва едно единствено нещо да проумеят. А то е, че ако те провалат договора за външния дълг, няма да получат повече гласове на местните избори. Това, което чуваме сега от тяхната уста, са празни приказки. Поведението им граничи с нахалство. Не може по такъв елементарен начин да обясняваш сериозна икономика. Кой ще връща и как, ние знаем пропорцията външен дълг-брутен продукт. Знаем какво е това съотношение и в другите европейски държави и знаем на кое място сме в Европа. Наясно сме и с това, как сме обвързани, как сме системно ангажирани по спазване на всички правила. Някои, обаче преизчисляват, че Борисов ще дръпне рязко напред и сега ., за да го провалят, искат да блокират закона за външния дълг. Това е решението на тази проста задача.

Експертите в Лондон гледат с насмешка на всичко, което се случва в момента в България. Ние имаме българи, които работят в Лондон от 10-15 години. Те приемат този вариант в най-смехотворния план, защото изгодата ни ще бъде между 650 и 750 милиона евро, които могат да се използват за различни социални програми. Какво философстване има в това? Атанас Буров ако е жив ще ни заплюе. Навремето той водеше с румънците преговорите за румънските трати. Той отказа тогава да им ги плати за назидание. Като външен министър водеше преговорите и ние се гордеехме с това, че от обикновени балканци вече сме станали европейци, с цялата сила и мощ. Сега след 80 години, ние не можем елементарен въпрос да го обясним ясно и точно, заключи възмутен Корьо Парамов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6037 |24.02.2015 Съдът в Страсбург осъди България заради боя пред „Баня Башъ” . 33| 6355 |24.02.2015 Хърсев предложи: Купуваме овце от Украйна и борим безработицата . 4| 4550 |23.02.2015 Тристранката с нови двама зам.-председатели . 1| 4682 |23.02.2015 Палеж на коли заради предстоящи избори?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads