Реклама / Ads
1| 3325 |29.10.2022 НОВИНИ

Колко си хубава, Господи! Изложба на Тома Трифоновски на Моста на влюбените в София

.
Изложбата е посветена на 85 г. от рождението и 12 г. от кончината на големия български художник Тома Трифоновски. Тя включва репродукции на 60 живописни платна от различни периоди на творчеството му. От седемдесетте години на ХХ в. до последните, рисувани преди смъртта му. Включени са изображения на едни от най-популярните платна на автора, но и такива, които не са показвани досега пред публика. Оригиналното изпълнение на творбите е масло върху платно.
 

Участват произведения от сбирките на Национална художествена галерия - Квадрат 500, Софийска градска художествена галерия, Художествените галерии в Плевен, Монтана, Добрич,  Димитровград, Казанлък, Сливен, Пазарджик, Кюстендил, от частните колекции на Боян Радев, Димитър Инджов, Радка и Цветан Ватеви, Васил Антонов, Офелия Петрова, Светлана и Невена Трифоновски и др.

 

Изложбата се осъществява със съдействието на Столична община, на община Плевен, галеристът Димитър Инджов, Федерация на независимите синдикати в земеделието-ФНСЗ, Валентина Васильонова, Иван Велчев, Найден Зеленогорски, Невена Трифоновска,  Ани Петрова и др. приятели и колеги на художника.

Куратор Светлана Трифоновска , графичен дизайн Тодор Манолов.

 


Тома Трифоновски е от водещите в България  автори в областта на живописта. Налага се с женските портрети, голото тяло и натюрмортите. Съчетава традициите на православната живопис, богат колорит, синтетични форми и  простота, с модерно разбиране за строежа на формата.

До началото на деветдесeтте години художникът не подписва платната си. Негови творби са излагани в  Музея за модерни изкуства „Пти Пале“ в Женева, всички музеи в страната, частни колекции в България, Европа и всички континенти. 

 

Тома Трифоновски има необикновена съдба. Той е роден в село Драничево, днес Кранохори, Нестръмско в Северна Гърция в семейството на българите Евгения и Ахил Трифонови. Той е едно от 20 –те хиляди българчета, които по време на Гражданската война в Гърция през 1948 г. са отделени от семействата си и са изведени от страната. Предлогът е бил да ги спасят от войната, но целта е била да бъдат македонизирани. Попада в Чехословакия, където учи и живее в детски домове, а по –късно Червеният кръст събира семейството му в Унгария. В Будапеща се запознава с български студенти, които му дават да чете поезията на Христо Ботев и му припомнят, това което знае от дядо си Никола, че е българин. Представят го на големия художник Ендре Домановски, който го обучава. Налага се семейството да тръгне за България и се установява в Плевен. През 1966 г. Тома Трифоновски завършва Художествената академия в София.  Живее в Плевен, Враца и София.

 

Гробът му се намира на Алеята на творците на Централни софийски гробища.

През 2017 г. излиза книгата „Томата” с живи разкази от 36 автори за живота му.


.
Македонска сватба"                Худ. Тома Трифоновски

 

Цитати:   

 

„Тъжни момичета, като че ли слезли от фреските на старите зографи, синтетични натюрморти, плътни като внушение голи тела населяваха творческия дом на Томата”.

 

„Приятелството на Томата беше без съображения, безкористно и всеотдайно. В него нямаше йерархия, приятели му бяха всякакви- колеги, бедни, богати, спортисти, интелектуалци. Ателието му беше като Аврамов дом - всеки влизаше и си излизаше като у дома си. ”

Светлин Русев 

 

„А картините, нищо общо с картините, познати ми дотогава! Едни такива издължени очи и лица, фигурите меланхолично застинали и цвят, цвят…невероятно фантастичен.”

Христо Христов

 

„Господи , колко си хубава? Спомням си как я създадох. С Христо Фотев тогава бяхме близки. Понякога ни бъркаха, тъй като визуално си приличахме. Когато прочетох за първи стихотворението си казах, „Томе, той те е изпреварил и ти трябва да го надрисуваш, не с думи, а с четка”. Не зная дали успях, това не е важно. Важното е, че ми даде вдъхновение за работа.”

Тома Трифоновски в интервю с Маргарита Кожухарова

 

„Днес живеем вяло, безцветно и бездарно самотно. Не ни е виновно само безпаричието. Не плача за пари и палати. Научил съм се да живея с малкото, но ме боли, че все повече губим човешкия си облик.”

Тома Трифоновски в интервю пред Валя Стоянова

……………………………………………………………………………………..

 

Изложбата от творби на Тома Трифоновски „Господи, колко си хубава!“

Се открива на 1.11. и ще продължи до 13.11.2022 г. на Моста на влюбените в София, до НДК

Откриване 17,15 ч

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2977 |28.10.2022 Един убит и няколко пострадалите при нападение в супермаркет в Милано, сред тях е футболистът Пабло Мари . 0| 2968 |28.10.2022 Избират състава на още няколко комисии в НС . 4| 2955 |26.10.2022 Килограм смилянски боб се продава колкото 2 кг свински врат . 4| 3381 |25.10.2022 Костадинов: Президентът иска следващите избори да са колкото се може по-късно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads