Реклама / Ads
14| 4105 |05.09.2023 НОВИНИ

Колко опасен може да е съюз между Путин и Ким Чен-ун?

.
Безпокойство предизвикаха плановете за сътрудничество между Руската федерация и Северна Корея. Причината - лидерът Ким Чен- ун и Владимир Путин възнамеряват да обсъдят възможността Пхенян да предостави на Москва оръжия, за да подкрепи войната на Кремъл в Украйна.
 

На пръв поглед оръжейната сделка между Северна Корея и Русия има идеален транзакционен смисъл, пишат анализатори от BBC. Москва отчаяно се нуждае от оръжия, по-специално боеприпаси и артилерийски снаряди, а КНДР има в изобилие и от двете. От друга страна изгладнялата заради санкции Северна Корея пък отчаяно се нуждае от пари и храна - границите са затворени над 3 години, а провала на преговорите със САЩ през 2019 г. остави държавата по-изолирана от всякога. 


Но под повърхността това разкрива потенциал за Пхенян и Москва да започнат да работят по-тясно заедно.


САЩ предупреждават за възможна оръжейна сделка между двете страни от известно време, но среща на лидерско ниво между Ким Чен- ун и Владимир Путин прехвърли тези опасения на ново ниво.

 

Загриженост представлява и освен всичко въпросът за това какво ще получи в замяна Пхенян от Русия. Русия е в отчаяна ситуация и Ким Чен - ун би могъл да извлече голяма полза от евентуална договорка. Това може да означава, че севернокорейският лидер може да поиска реципрочна засилена военна подкрепа от Москва. 


Вчера южнокорейската разузнавателна служба информира, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е предложил Русия, Китай и Северна Корея да проведат съвместни военноморски учения, подобни на тези, провеждани от САЩ, Южна Корея и Япония. Ким Чен - ун може да успее да използва руски оръжия в бъдеще. 


Най-притеснителното искане, което Пхенян може да отправи към Москва, е Путин да предостави на КНДР модерна оръжейна технология или знания, за да помогне на Ким Чен - ун да направи пробиви с програмата си за ядрени оръжия.


Въпреки това служители в Сеул смятат, че сътрудничеството на това ниво е малко вероятно, тъй като може да се окаже стратегически опасно за Русия.


Янг Ук, научен сътрудник в Азиатския институт за политически изследвания, отбеляза, че дори Русия да не продава оръжия на Северна Корея в замяна, тя все още може да финансира ядрената й програма.


"Ако Русия плаща с петрол и храна, тя може да съживи икономиката на Северна Корея, което от своя страна също може да укрепи оръжейната система на Пхенян", посочва той пред BBC.


През последните години КНДР разчиташе предимно на Китай за заобикаляне на все по-строгите санкции. Миналата година например Пекин отказа да накаже Пхенян за оръжейните тестове при гласуване в Съвета за сигурност на ООН, което означава, че КНДР успя да развие ядрен арсенал без сериозни последствия. В отговор Северна Корея предоставя на Пекин полезна буферна зона между себе си и американските сили, разположени в Южна Корея.


Но Пхенян винаги се е притеснявал да зависи твърде много само от Китай.


Русия в момента търси съюзници и това на практика дава шанс на севернокорейския лидер да разнообрази мрежата си за подкрепа. Освен това Москва е достатъчно отчаяна, за да създаде усещането у Ким Чен - ун, че може да поиска повече от обичайното, което дава Пекин.  Путин може да се съгласи да запази мълчание пред севернокорейския ядрен опит, докато това може да се окаже твърде далечна стъпка за китайския президент Си Дзинпин.


Но все още има въпросителна дали срещата между Путин и Ким Чен - ун ще се състои.


Ким не напуска Северна Корея често или лекомислено. Той е параноичен относно сигурността си и гледа на пътуванията в чужбина като на опасни. За последните си международни пътувания - до Ханой за среща с Доналд Тръмп през февруари 2019 г. и за среща с Путин във Владивосток през април 2019 г. - той се вози на брониран влак. Пътуването до Ханой отне два дълги дни през Китай.

 

превод и редакция: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3781 |05.09.2023 Петър Ганев: Държавата може да определя МРЗ, въпросът е има ли кой да я изплати . 0| 3944 |05.09.2023 Кметът на Царево: Трима души може би са в неизвестност . 5| 3901 |05.09.2023 Олена Зеленска: Може и да е егоистично, но имам нужда от мъжа си, не от историческа личност . 43| 5354 |05.09.2023 Британски генерал: Руската армия може да бъде победена през 2024 г., изморена е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads