Реклама / Ads
0| 15062 |31.03.2022 НОВИНИ

”Комерсант”: ”Газпром” работи върху варианти за спиране на газовите доставки

.
“Газпром” се подготвя за възможно замразяване на газовите доставки. Това съобщи руският ежедневник “Комерсант”.
 

Според медията руският газов гигант разработва възможността за пълно спиране на газовите доставки за неприятелските за Русия държави. В изданието се оценяват и последствията от подобно решение. Информацията на "Комерсант" стъпва върху анонимен източник.

 

“Съдбата на доставките на руски газ за Европа, които не бяха замразени дори в разгара на Студената война, остава несигурна. Най-големите европейски държави отказаха искането на руския президент Владимир Путин за синьо гориво да плащат в рубли и сега се страхуват от спиране на тока. Германия и Австрия вече въведоха първо ниво на извънредна ситуация заради опасенията, че доставките на газ могат да секнат. Двете държави призоваха гражданите си да намалят потреблението”, пишат от изданието. 

Руските власти трябва да разкрият механизма за конвертиране на плащанията за газ в рубли на 31 март. 

 

Успоредно с това Газпром, според Комерсант, също работи по сценарий за спиране на доставките. Компанията обаче отказва коментар и не отговаря на запитвания от страна на руската медия. 

 

Плащането за доставки по дългосрочните договори на Газпром през март трябва да се извърши на 1 април.

 

Газпром отказа да обсъжда въпроса. Представителят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков не коментира информацията на Комерсант, но каза пред репортери, че процесът на плащане на руски газ в рубли няма да започне директно на 31 март.

 

Кремъл изпрати ясен сигнал - ако "неприятелските за Русия" държави откажат да плащат за газ в рубли, Москва ще откаже доставките. На 29 март Дмитрий Песков подчерта, че Москва „разбира се“ обмисля план за действие в случай, че европейските контрагенти не плащат в рубли, като добави, че "няма безплатен газ".

 

Европейските лидери и големите потребители единодушно отхвърлиха тази идея, считайки я най-вече за нарушение на съществуващите договори, където плащането е основно деноминирано в евро и долари. Според "Комерсант" европейските компании също се притесняват, че покупката на рубли може да ги принуди да взаимодействат с Централната банка на Руската федерация, която е под санкциите на ЕС и САЩ.

Засега износът на руски газ за Европа остава стабилен - транзитът през Украйна е 109,5 милиона кубически метра на ден, през “Северен поток” за Германия - 170 милиона кубични метра на ден. Засега износът на руски газ за Европа остава стабилен: транзитът през Украйна е 109,5 милиона кубически метра на ден, през Северен поток за Германия - 170 милиона кубични метра на ден.

 

Газовите хранилища в Германия, според AGSI +, вече са запълнени с 26,5%, Австрия - с 12,8%. Европа си е поставила задачата да напълни складовете с 80% до началото на новия отоплителен сезон, като същевременно намали покупките на руски газ. Но при липса на доставки от Руската федерация ще бъде трудно това да се осъществи - общото ниво на резервите към момента е 26.28%. Подробен план на ЕС за спиране на руските енергийни ресурси ще бъде готов през май, но страните членки вече декларират намерението си да търсят други източници, извън Руската федерация. По-специално, американските власти обещаха, че ще доставят допълнителни 15 милиарда кубически метра за Европа тази година, като през 2021 година обемът на доставките възлиза на около 20-21 милиарда кубически метра.

 

Важен въпрос е дали страните от ЕС ще запазят единен подход и ако не, дали тези, които са съгласни да плащат в рубли, ще споделят газ със съседите си. Унгария, която многократно е подчертавала, че не може да се откаже от руските енергийни ресурси и не е очертала публично позицията си.

 

Всяка страна вече има план за превантивни действия с механизми за ранно предупреждение. Освен това законодателството на ЕС предвижда принципа на солидарност: държавите-членки трябва да помогнат на съседите си в случай на сериозна газова криза, за да предотвратят всякакви смущения в доставките на газ за домакинствата. Първото двустранно споразумение за солидарност беше подписано между Германия и Дания на 14 декември 2020 г., а второто между Германия и Австрия на 2 декември 2021 г. На 30 март беше съобщено, че Гърция също възнамерява да подпише такова споразумение с Германия, то ще се отнася до съвместното съхранение на газ.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7715 |30.03.2022 Европейски регулаторни служби нахлуха в офиси на ”Газпром” . 0| 3055 |29.03.2022 Летището край Русе трябва да заработи до края на годината . 0| 2766 |28.03.2022 Центърът по компетентност “Clean & Circle” и „Софийска вода“ АД, част от Веолия, разработиха метод за определяне на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на град София . 0| 3481 |25.03.2022 Премиерът: ЕК ще преговаря с ”Газпром” от наше име

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads