Реклама / Ads
0| 2933 |29.03.2022 НОВИНИ

Летището край Русе трябва да заработи до края на годината

.
Източник: БГНЕС
”Летището край Русе трябва да бъде пуснато в експлоатация до края на годината. Министерството на транспорта и съобщенията и общината работят съвместно за осъществяване на тази идея”, коментира в Русе заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

По думите му има няколко технически задачи, които трябва да се изпълнят - да се обследва пистата, да се назначат служители, които да отговарят на всички изисквания за обслужване на летището, да има наземен оператор и летищен оператор.

 

Кметът на Русе Пенчо Милков посочи, че е извършено обследване на летището. "Изчакваме доклада за т. нар. устойчивост на пистата, което е необходимо условие, за да бъдат възстановени полетите. Министерството на транспорта е изключително активно. Има заявени интереси и от други компании за полети", каза Милков. 

 

Той коментира, че когато се възстановява летище, не може да си поставяме нереалистични срокове. По думите му трябва да се извърши обследване, да има мерки за сигурност, като по тази причина е необходимо да се преминат определени процедури.

 

Милков обясни, че тези 2,6 млн. лева, които държавата е отпуснала, са достатъчни за възстановяването на летището. Той уточни, че в постановлението на Министерския съвет е записано условие, че тази сума може да се използва, "когато бъде верифицирана от община Русе, че не представлява нерегламентирана държавна помощ". 

 

"В разговори с Министерството на финансите сме, защото подобно нещо не е правено от община - да общува с Европейската комисия и да верифицира, че нещо, което държавата ни е решила да направи в Русе, не е държавна помощ.

Такова условие са ни сложили, като ние работим по този въпрос. Затова и заместник-министърът Владимир Върбанов каза, че дали с тези 2,6 млн. лева, или с други средства летателната годност за големи самолети ще бъде възстановена", обясни кметът. 

 

Милков информира още, че към момента летището е годно за леката авиация - за самолети с тегло почти шест тона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2950 |29.03.2022 ООН призова Русия и Украйна да разследват случаи на малтретиране на военнопленници . 0| 2760 |29.03.2022 Украйна подновява евакуацията на цивилни по три хуманитарни коридора . 0| 2902 |29.03.2022 Въоръжените сили на Украйна ликвидираха руски командир близо до Харков . 0| 2919 |29.03.2022 До края на 2022 г. България трябва да реши как ще се включи в силите за бързо реагиране на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads