Реклама / Ads
0| 3094 |29.03.2022 НОВИНИ

ООН призова Русия и Украйна да разследват случаи на малтретиране на военнопленници

.
Източник: БГНЕС
ООН призова властите на Русия и Украйна да разследват случаи на предполагаеми злоупотреби с военнопленници, съобщава CNN.
 

„Видяхме видеозаписи от двете страни: както украински военнопленници, които бяха заловени от руската страна, така и руски военнопленници, които бяха заловени от украинска страна“, заяви Матилда Богнер, ръководител на мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна.

 

Сега организацията проверява тези видеоклипове, но случващото се на тях "не може да не предизвиква безпокойство". Всяка подигравка трябва да бъде прекратена незабавно, подчерта представителят на ООН, напомняйки на Украйна и Русия за задълженията им по международното хуманитарно право.

 

От неделя в социалните мрежи се разпространяват видеоклипове, на които се вижда как украински войници стрелят по краката на мъже, които се предполага, че  са руски военнопленници. Видеото е с лошо качество, източникът е неясен, медиите и експертите все още не са успели да го проверят и да потвърдят, или отрекат автентичността на случващото се върху него.

 

Командването на въоръжените сили на Украйна нарече тези видеоклипове постановени. Алексей Арестович, съветник на ръководителя на президентския офис, каза в деня на публикуване, че Киев „взима това сериозно“ и ще проведе незабавно  разследване.

 

Точният брой на руските войници, пленени по време на войната в Украйна, не е известен. Руското министерство на отбраната призна, че има затворници, но не даде дори приблизителен брой.

 

По-рано вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук каза в интервю за TSN, че 562 руснаци са в украински плен. Омбудсманът по правата на човека в Русия Татяна Москалкова се обърна към Международния комитет на Червения кръст с изявление за над 500 заловени украинци, които Русия е готова да размени. За съжаление, не е възможно да се проверят тези твърдения в условия на активни военни действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3206 |29.03.2022 Анализатор: Русия иска да заобиколи украинците и да замрази конфликта . 0| 2874 |29.03.2022 Украйна подновява евакуацията на цивилни по три хуманитарни коридора . 0| 3068 |29.03.2022 Въоръжените сили на Украйна ликвидираха руски командир близо до Харков . 0| 2925 |29.03.2022 Дмитро Кулебa: Не яжте и не пийте нищо по време на преговорите с Русия!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads