Реклама / Ads
1| 3524 |14.12.2017 НОВИНИ

Комисар Аврамопулос пред ЕП: На финалната права сме! България и Румъния скоро в Шенген

.
Димитрис Аврамопулос
Комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос взе участие в инициирания от Сергей Станишев дебат в ЕП за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген.
Той заяви категоричната подкрепа на ЕК и посочи, че „без значение колко усърдно работим, в крайна сметка за успеха на трите европейски институции ще се съди по няколко основни теми, и Шенген със сигурност е една от тях. За нашите граждани, това е символът на самият ЕС. Той е най-значимият пример за европейската интеграция. Той представлява всички права и предимства от това да бъдеш европеец, което е тясно свързано със свободата на движение и идеята за европейско гражданство и идентичност.“

В емоционална реч пред ЕП Аврамопулос сподели: „Всички знаете личния ми ангажимент да гарантирам и опазя Шенген, от първия момент, в който поех този пост. Заявявали сме и преди, че единен Шенген е по-силен Шенген. Убедени сме, че България, Румъния, а и Хърватия, когато е готова, трябва да се присъединят към Шенгенското семейство. Това ще разшири зоната на свободно движение и ще направи инструментите на Шенген по-ефективни, увеличавайки сигурността.“

 „От дълго време позицията на Комисията е, че България и Румъния са изпълнили необходимите условия. Между 2009 г. и 2011 г. двете страни получиха положителна оценка. Както знаете, сега Съветът трябва да вземе единодушно решение за премахване на вътрешния граничен контрол в България и Румъния и е крайно време това да се случи. Останах с положителни впечатления след дискусията с вътрешните министри миналата седмица и се надявам, че най-после въпросът може да бъде сериозно обмислен.“, продължи комисар Аврамопулос.

„Относно Хърватия, работим в тясно сътрудничество с местните власти, за да установим сферите, в които все още е необходим напредък, за да бъде завършена Оценката по Шенген колкото се може по-бързо. Това ще даде възможност на Комисията да завърши първия етап и да заявим официално, че Хърватия също е готова да се присъедини към Шенгенското пространство.“, коментира присъединяването на страната комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство.

 „Пълното прилагане на Шенгенското право ще позволи да се извлекат ползите от системи като Шенгенската информационна система и Визовата информационна система в отношенията на България, Румъния и Хърватия с другите страни от Шенгенското пространство. Също така ще им позволи да приложат по-най ефективния начин Системата за влизане/излизане, без да се наложи изграждането на нови инсталации по вътрешните граници, които след време, когато станат част от Шенген, ще станат вътрешни шенгенски граници. Прилагането на Системата за влизане/излизане представлява особено предизвикателство за Хърватия, имайки предвид дългата й сухопътна граница. И тук от Европейския съюз, сме готови да предложим помощ.“, коментира Аврамопулос ползите за целия ЕС от присъединяването на трите държави.

„Пълноправното членство в Шенген е не само политически справедливо, но и също необходимо от гледна точка на сигурността, защото вътрешната сигурност на една държава-членка е вътрешната сигурност на всички и е сигурността на нашите граждани. Надявам се, че ще можем да приветстваме тези държави-членки в Шенген скоро, след позитивно решение от страна на Съвета.

Както казах и преди малко, от момента, в който поех този пост, аз призовавах за силен и единен Шенген. Днес аз бих искал да похваля властите на трите държави за техния ангажимент. На финалната права сме. Нека я изминем заедно. Днес Парламентът и Комисията, утре Съветът.“, завърши словото си еврокомисарят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3517 |14.12.2017 Всички общински лечебни заведения са застрашени от фалит, предупреди лекар . 0| 3620 |13.12.2017 САЩ готови да преговарят със Северна Корея ”без предварителни условия” . 0| 3726 |13.12.2017 НСО се хвали, че обучава спецшофьори за европредседателството . 0| 3594 |13.12.2017 Станишев настоява пред ЕП да влезем в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads