Реклама / Ads

0| 13062 |31.03.2022 НОВИНИ

Комисията по отбрана не прие да се развали договора за F-16

.
Ф-16
Парламентарните комисии по отбрана и по външна политика не приеха проекта за прекратяване на споразумението между България и САЩ във връзка с доставката на изтребители F-16. Той беше внесен от Костадин Костадинов и група народни представители от партия „Възраждане“.

Малко преди началото на войната в Украйна, от посолството на САЩ в София обявиха, че има забавяне в програмата по производството на изтребителите поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19. "Това неблагоприятното забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма", допълниха от дипломатическата мисия.

 

Членовете на комисията по отбрана приеха Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2020 г., който беше представен от министъра на отбраната Драгомир Заков. По думите му скоро ще бъде представен и докладът за 2021 г., уточни БТА.

 

Основният извод от доклада за 2020 г. е, че състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи, каза министър Заков. Предприети са редица действия за поетапно намаляване и премахване на тези ограничения, допълни той. 

 

Разходите за отбрана през 2020 г. са 1,842 милиарда лева, което е 1,55 процента от Брутния вътрешен продукт. По думите на министър Заков спрямо 2019 г. разликата е сериозна, защото тогава са били закупени осем изтребителя F-16, което значително е повишило разходите за отбрана на над 3 млрд.лв.


Министърът посочи и останалите разходени средства, които са били предназначени за нуждите на отбраната, включително за персонал, за капиталови разходи, сключени договори, ремонти на вертолети, ремонти на кораби и др.

 

Драгомир Заков отбеляза, че предизвикателствата са свързани с недостатъчно финансиране и с използване на амортизирана техника. Усилията през 2021 г. са били насочени към разработване на план за развитие на въоръжените сили до 2026 г., инвестиционен план-програма до 2032 г. и др. 
Докладът е публикуван на интернет страницата на Министерството на отбраната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2845 |30.03.2022 Приеха промени в Закона за висшето образование . 0| 2553 |29.03.2022 Руското министерство на отбраната: Намаляваме военната активност в Киев и Чернигов . 0| 3492 |28.03.2022 Бивш началник на отбраната: Има опит България да се заяви като лидер на Балканите . 0| 2754 |28.03.2022 Украинското министерство на отбраната: Русия планира ракетни удари от морето
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ