Реклама / Ads
0| 3974 |28.03.2022 НОВИНИ

Бивш началник на отбраната: Има опит България да се заяви като лидер на Балканите

.
Има опит България да се заяви като лидер в региона, и то успешен, въпреки че само до преди месец позицията ни беше доста странна. Днешната среща на четирите премиери е добър знак. Това е едно добро събитие, а това че не са дошли премиерите на Гърция и Албания, не знам дали са били поканени.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия бившият началник на отбраната ген. Константин Попов. 

 

Повод за коментара му е днешната среща в правителствената резиденция “Бояна” на лидерите от държавите в НАТО в Източна Европа. Срещата идва на фона на продължаващия конфликт в Украйна и сериозните постъпки на НАТО към укрепването на източния фланг на Алианса.

 

“Очаква се състава на бойната група да е над 1000-1500 човека, вероятно командир на батальонната военна група ще бъде българин, но командването ще бъде на НАТО. На следващата среща на върха на НАТО през юни най-вероятно ще се реши дали това формирование ще бъде постоянно базирано в България", каза ген. Попов.

По думите му събитието е демонстрация на единството на военния алианс. 

Ген. Попов коментира съпротивата от различни политици срещу това да има войски на НАТО в България.

 

"Има разделение в обществото. Дори държавният елит, като че ли изпитва страх от вземането на такива по-сериозни решения. Донякъде има оправдание, тъй като наистина ние сме зависими от Русия като енергоизточници и т.н. Като че ли нашите държавници нямат доверие в НАТО и ЕС, че те ще им помогнат в случай на нужда. Сами се поставяме в периферията", обясни ген. Попов.

 

"Имам някаква информация, че 27 държави предоставят оръжие на Украйна, ако приемем, че те са във война, трябва да приемем факта, че световната война е започнала. Мисля, че не сме стигнали чак дотам", заяви ген. Попов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3280 |28.03.2022 Украинското министерство на отбраната: Русия планира ракетни удари от морето . 0| 4512 |28.03.2022 Бивш командващ пехотата: Всички опити за модернизация на ВВС са провал, не че ВМС и СВ са цъфнали и вързали . 0| 2988 |28.03.2022 Бивш социален министър: Инфлацията вече изяде повишението на минималната заплата . 0| 6727 |25.03.2022 Русия може да нанесе ядрен удар по Полша, предупреди бивш командващ силите на НАТО в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads