Реклама / Ads
3| 2300 |09.07.2024 НОВИНИ

Проф. Тодор Тагарев: Българската позиция за срещата на върха на НАТО е издържана и добре обмислена

.
Бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев Източник: БГНЕС
"Българската позиция за срещата на върха на НАТО е издържана и добре обмислена." Това мнение изрази пред БНР бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.
 

"Нямаме очаквания Украйна да получи покана за членство поради специфичните позиции на някои страни членки", отбеляза той.

 

"Очакваме, че няма да има решение да бъде поканена Украйна за членство в НАТО, но трябва да бъдат създадени условия за т.нар. мост за бъдещо членство. От тази гледна точка може би ще има решения от срещата", посочи той, но уточни, че се очаква масирана помощ в сериозно финансово изражение, сключване на двустранни договори за стратегическо партньорство с Украйна и предоставяне на гаранции за нейната сигурност.





"Трябва да бъдат предоставени необходимите системи за ПВО, системи за нанасяне на удари на по-голямо разстояние. Очакваме постепенно да отпаднат ограниченията за ползване на предоставяната военна помощ, за да може Украйна да е равнопоставена страна във войната с Русия", категоричен бе специалистът.

 

САЩ имат водеща роля в НАТО, напомни експертът, като поясни, че няма как тяхната лидерска роля в този съюз да бъде заменена в обозримо бъдеще. 

 

"Надяваме се, че президентът Байдън ще бъде в добра форма и дух, за да се реализират целите на срещата на върха, която след 25-годишно прекъсване отново е във Вашингтон и отново в един критичен период", каза още той.





Според него най-важното е да се гарантира, че регионалните планове, които бяха приети на срещата на върха във Вилнюс през юли миналата година, могат да бъдат изпълнени и ще бъдат взети решения за адекватна структура за командване и управление, адекватни сили за реализиране на плановете, както и решения за ПВО на Алианса и всички необходими способности за действие. 

 

"За нас това е водещо. Изпълнението на тези изисквания е обвързано с помощта, която Съюзът трябва да има решимостта да предостави на Украйна. Очакваме важни решения, свързани с гарантиране на предвидимост на тази помощ", допълни проф. Тагарев.

 

Плановете няма да бъдат актуализирани, но очакваме да бъдат изпълнени със съдържание, коментира бившият военен министър. По думите му ще са необходими няколко години, за да се гарантира, че тези планове ще могат да бъдат изпълнени по най-добрия начин. По подобен начин ще е и за всички необходими инфраструктури, добави той. 





"Това са процеси, които вече са в ход. Всички страни повишават разходите за отбрана. Това създава по-добри условия за изграждане на тези способности. Няма да стане магически, но с времето ще се реализира".

 

Проф. Тагарев отбеляза, че се говори за обучение на украински войски на територията на Украйна. Има амбиция, изразена от отделни страни и лидери, армиите да бъдат ангажирани с такова обучение, посочи той и изказа мнението си, че това едва ли ще бъде отразено в комюникето от срещата. Според него е малко вероятно да бъде постигнато съгласие по този въпрос.

 

"Ако се прави такова обучение, то вероятно ще е на двустранна основа", смята той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2225 |09.07.2024 Politico: ЕС замразява процеса по присъединяването на Грузия . 7| 2236 |09.07.2024 ГЕРБ няма да подкрепи втория и третия мандат "при никакви условия" . 4| 3758 |09.07.2024 Проф. Станчев: Показател за престъпна дейност - на Путин хич не му пука какво ще му кажат ООН и НАТО . 19| 7178 |09.07.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Снишаването на президента е пряка заплаха. Очаквам седем ключови решения на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads