Реклама / Ads

0| 5067 |29.03.2007 НОВИНИ

Компютърната неграмотност пречи на прокурорите да работят качествено

.
Голяма част от прокурорите не могат да работят на компютър става ясно от доклад на Сметната палата, публикуван днес на сайта й. Одиторите на Валери Димитров са извършили проверка на изпълнението на Програма „Укрепване на институционалния капацитет на прокуратурата за борба с организираната престъпност, стопанската престъпност и корупцията”, финансирана със средства по ФАР.
„Повечето от прокурорите не познават възможностите на информационната система, не въвеждат и не ползват информация от нея”, се казва в даклада. А за да се осигури ефективно управление на българската прокуратура и нейните подразделения, както и прозрачност в дейността на обвинителите, те трябва реално да започнат да работят с Унифицираната информационна и деловодна система (УИДС). Именно поради непознаването на системата и на недостатъчното обучение на прокурорите и деловодителите да я използват, въвеждането на информация и функционирането й не става в реално време, т.е. има значително забавяне при изготвянето на различни видове справки, отчети, анализи. Освен това, пълноценната работа със системата би осигурила условия за постоянен и надежден обмен на информация и достигане на европейските стандарти.
Проверителите са установили още, че разработената УИДС не е сертифицирана по Закона за защита на класифицираната информация, поради което в нея не се въвеждат данни за дела, които съдържат такава информация.
Заради инсталирането на системата обаче, е увеличен численият състав на деловодствата, като са назначени компютърни оператори с делеводни функции. Получава се дублиране на функциите на деловодителите. Освен това служителите, които боравят с компютър и въвеждат делата в системата от регистрационните дневници и другите, които не могат да вършат това, не са взаимозаменяеми. Така се получава раздут щат с неефективен коефициент на полезно действие.
Одиторите от Сметната палата са направили своите препоръки по тези и други констатации и са дали срок на Главния прокурор до 30 септември 2007 г. да ги уведоми за предприетите мерки. Част от тях трябва да бъдат свързани с компютърната грамотност на обвинителите и работата им с УИДС, както и преразглеждане на длъжностните характеристики и функционалните задължения на чиновниците от администрацията, за да се подобри кадровото й обезпечаване.


Ако искате да прочетете пълния текст на докалада на Сметната палата натиснете
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 115 |01.12.2021 КЕВР утвърди по-висока цена на газа за декември . 0| 500 |01.12.2021 МВР задържа мъж за убийството на 16-годишното момиче от Луковит . 1| 1441 |01.12.2021 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Защо Бойко Рашков е трън в очите на щурмуващите БСП? . 8| 1800 |01.12.2021 БОЕЦ: Жената до Гешев била адвокат на шеф на ТРЕЙС, докато прокуратурата разследвала фирмата за Своге

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ