Реклама / Ads
3| 2711 |26.07.2023 НОВИНИ

Консерватори от Лондон: Там, където Западът отстъпва, идва ”Вагнер”

.
”Вагнер” превзема територии
”Не сме убедени, че ”санкциите”, наложени от правителството срещу тази група, наистина покриват сложната мрежа от структури, които стоят в основата й”, казва председателят на комисията консерваторката Алиша Кърнс.
 

Комисията по външни работи на Камарата на общините на британския парламент публикува очаквания 82-страничен доклад за дейността на ЧВК "Вагнер", основно в африканските страни, съобщи руската редакция на Би Би Си. Докладът се основава на открити източници, както и на показанията на "бивш високопоставен боец на "Вагнер" .

 

В него се анализира дейността на тази структура в седем държави: Украйна, Сирия, Централноафриканската република, Судан, Либия, Мозамбик и Мали.

 

Но основният патос на документа е свързан с реакцията на британското правителство спрямо него.

 

"През 10-те години от създаването на Мрежата на "Вагнер" правителството на Обединеното кралство така и не се сдоби с последователна стратегия, а усилията за смислена борба с Вагнер отсъстват.

 

Това позволи на мрежата да се разрасне, да разпространи пипалата си дълбоко в Африка и да експлоатира държави, поставени на колене поради конфликти и нестабилност. Там, където Западът напуска, се появява "Вагнер", който вижда възможност в страданието и печалба в хаоса", заяви председателят на комисията консерваторката Алиша Кърнс.

 

Парламентаристите призовават, първо, да се предложат на нестабилните страни собствени служби, за да не бъдат принудени да разчитат на "Вагнер", и второ, да се наложат по-строги санкции на онези, които финансират структурата - според тях съществуващите санкции не са достатъчни.

 

 

След бунта на Пригожин през юни бъдещето на "Вагнер" остава неясно, но депутатите отбелязват, че структурата и преди е била способна на гъвкаво преконфигуриране.

"В момента, в който мрежата е най-уязвима - и часовникът тиктака - е дошло времето да се действа", подчертава тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2758 |17.07.2023 Лондон: Русия изпитва недостиг на противобатарейни радари . 10| 3126 |15.07.2023 Володимир Зеленски: Където и да е руската окупация, цари насилие и унижение на хората . 0| 2705 |15.07.2023 След трагедията: Пловдивчани искат светофар на пешеходната пътека, където загина 13 годишно дете . 2| 2988 |08.07.2023 Лондон: За руските лидери отстъпление от Бахмут е ”политически неприемливо“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads