Реклама / Ads
2| 5722 |31.01.2011 НОВИНИ

Константинов: НЗОК не може да е "държава в държавата"

.
Стефан Константинов
Здравният министър Стефан Констнатинов отхвърли информацията за зреещ конфликт между него и Националната здравно-осигурителна каса. Той опроверга и слуховете, че причина за напрежението между двете институции е дезинформацията за новата методика на Здравната каса за плащане на болниците.

Според Нели Нешева, директор на НЗОК, възможно е съветниците на Константинов да са му подали невярна информация, която да е станала причина за острата му реакция от края на миналата седмица, когато методиката трябваше да бъде одобрена от Надзорния съвет на НЗОК.

Нейното приемане бе отложено за понеделник, след като членове на Надзорния съвет също изразиха сериозни резерви към документа. Константинов заяви, че обяснението на Нешева е наивно и дори обвини касата, че се държи като “държава в държавата“, цитиран от БНР.

“Аз мисля, че това е доста наивно обяснение - един министър да бъде дезинформиран от някой си съветник. Вариантът, който се предлагаше, горе-долу беше такъв - на лечебните заведения да се види колко пари са изкарвали миналата година, спрямо общите пари, да им се изчисли един коефициент и това да се умножи за тази година. Тоест, където е имало много пари и са давани, да се дадат пак. Където са давани малко пари, да се дадат по-малко“, посочи Константинов.

“Но искам да спомена, че няма начин здравната каса да бъде някаква държава в държавата. Здравеопазването е едно цяло. Ние сме малка държава и политиката трябва да бъде единна“, заяви още Константинов.

Той посочи, че ще се радва, ако в понеделник бъде приет един добър вариант на методиката, за да могат болниците да работят спокойно. “Един мениджър, за да работи добре, трябва да знае за цялата година горе-долу какви пари ще има. Това е жизнено важно. И колкото по-рано се приеме тази методика, толкова по-добре“, посочи той.

По повод недоволството на болниците заради разминаването между изискванията по някои клинични пътеки и в медицинските стандарти, Константинов също обвини касата в своеволие.

“Има медицински стандартни, където са казани по нива на компетентност какво могат да работят болниците. В един момент се оказа някакво приложение, в което имаше случаи, неотговарящи на стандартите, имаше поставени изисквания за сключване на договор с определени клинични пътеки, които в някои случаи граничеха с абсурда“, коментира министърът.

“Целта не е да затворим някакви болници. Целта е на работещите структури да им дадем повече пари, а на тези, които всъщност имат по-малко работа, да получат по-малко“, посочи Константинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4755 |31.01.2011 Ст. Константинов: Случаят от Г. Оряховица се размаза . 7| 5621 |22.01.2011 Ст. Константинов: Борисов е първият ми успех в здравната реформа . 0| 4645 |10.01.2011 Ст. Константинов: София няма да пламне от хепатит А . 43| 8317 |10.01.2011 М. Константинов: Борисов да устиска до октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads