Реклама / Ads
2| 4795 |08.10.2019 НОВИНИ

Д-р Дечо Дечев за 50-те милиона отпуснати за сестрите и проблема на общинските болници

.
Д-р Дечо Дечев
Тези 50 млн. бяха определени от Надзорния съвет на касата, преди да се появи предложението. Тези 50 млн от бюджета на държавата нямат нищо общо с тези 50 млн искани от Български лекарски съюз. Тези пари няма как да се дадат от бюджета на държавата. Това заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред бТВ.
 

Никой не е взел и никой не е дал на здравната каса, заяви още управителят на НЗОК. По думите му, тези които дават на касата са 6,5 милиона българи - от това се формира бюджетът на касата.

 

Държавата не участва с пари кеш, а чрез събиране на приходи към НАП, обясни той.


В случая работниците протестират против това, което пише в техните трудови договори. Проблемът е, защо те не отиват да протестират пред работодателя си, а пред Министерски съвет. Самият протест е насочен не към когото трябва. НЗОК и министър Ананиев не са работодатели на тези хора. Години наред определени болници генерираха огромни загуби и нямаше санкции към тези ръководства на болници, обясни Дечев.

 

Друг е въпросът, че общинските болници не се вписаха в пазарния модел, който е в момента. Никоя партия не може да оправи нещата за тях. Трябва да има консенсус за тези болници. Те не могат да продължат да съществуват като търговски дружества. Касата не може да им осигурява бюджети. Касата започна да се превръща в бюджетна структура за болници, които имат-нямат дейност, каза още той


По думите му Здравната каса заплаща медицински дейности, които се отчитат във всяко лечебно заведение. Цените се определят на база на ежегодни преговори с БЛС. Такива преговори започнаха да се водят още от месец март, каза той.

 

Превръщаме се в една организация, която издържа болницата, а не се грижи за качеството на услугата в тази болница.

 

Тези 200 милиона лева са в касата. Приходната част се е увеличила и от нея, около 200 милиона, ще бъдат пренасочени към клиничните пътека. Министърът трябва да упражни контрол върху това как се разходват тези двеста милиона, разясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5476 |07.10.2019 Докато медсестрите викат ”Стига унижения”, властта им даде още 200 милиона . 5| 4281 |26.09.2019 Емил Дечев: Ако съдът започне да угажда на улицата, няма да можем да разчитаме на правосъдие . 16| 6699 |25.09.2019 Емил Дечев: Има двоен стандарт в искането на Цацаров да върне Полфрийман в затвора . 0| 3935 |26.08.2019 Борис Джонсън обеща 10 милиона лири за залесяване на Амазония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads