Реклама / Ads
2| 4283 |18.07.2019 НОВИНИ

Д-р Дечев: Касата трябва да се промени, защото е оплетена в бюрократични окови

.
Д-р Дечо Дечев
Винаги съм бил за демонополизацаята на Здравната каса и съм привърженик на това, което се изнесе в медиите. Но всички промени, които бяха направени в първоначалния формат на осигурителния модел, доведоха националната каса в един вид, в който повече не може да функционира.

Това заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред БНТ.  Това, което виждате в момента, няма нищо общо с това, което беше заложено, каза още д-р Дечев.

 

Здравната каса трябва да се промени, защото в момента е оплетена в бюрократични окови, каза Дечев. Той обаче изрази опасения, че за един частен осигурител контингентът от хора, които живеят на прага на бедността, ще бъде нежелан.

 

Той призова националната каса да бъде обществена институция, а не филиал на някое министерство и чрез нея някой да решава свои политически или корпоративни интереси.

 

Публична тайна е, че касата на практика се одържави - т.е държавата въпреки, че внася около една трета от вноските в бюджета на касата, на практика контролира изцяло ръководството като кадри, ръководителите на районните каси, политиката, която се провежда. Искате или не искате не можете да провеждате чисто експертни решения, каза д-р  Дечев


Той даде пример с град с родилно отделение, в което за 18 месеца има отчетени 39 раждания - по едно на месец. Това противоречи на каквито искате правила - каза д-р Дечев. Защото персоналът, който работи в това отделение, за да поддържа квалификация има определен брой раждания като минимум, които трябва да се провеждат в едно такова отделение. За акушерската помощ е преценено, че те не трябва да са по-малко от 300 на година.

 

 Ако тръгнете да прилагате експертното решение и да прекратите договора за тази дейност в това градче, ще се каже че в този район беше прекратена дейността, хората остават без помощ, а персоналът без работа. Когато искаме да наложим експертните правила, в които се движи медицината в 21 век, влизат в противоречие с чисто политическите интереси в този град да няма напрежение, персоналът да получава високо възнаграждение, а той няма откъде да го получи поради простата причина, че ние плащаме за дейност. Не може да се подсигури дейност примерно за град Видин, когато е планирана дейността на тази болница, в областта населението е било четири пъти повече отколкото сега, обясни още шефът на НЗОК.


В предложенията на здравния министър д-р Дечев вижда позитив, защото националната каса в този вид ще престане да съществува.

 

"Тя трябва да се промени, защото в момента е оплетена в бюрократични окови и всичките действия, които трябва да направи един частен фонд, който ще вземе едно решение за три дни, в момента касата го взима за 30 дни", каза д-р Дечев
Той не отрече, че има определени сфери, в които са постигнати успехи и то много добри, но все още не са решени генерални проблеми и то основни.

 

"Още повече, че министърът обяви, че националната каса ще бъде абсолютно равнопоставена спрямо другите фондове. Т.е ако те могат да избират с кой да сключват договори би трябвало бъдещата каса също да може да си избира, което в момента е огромна пречка", каза д-р Дечев.


По думите му от 6,5 млн осигурени лица има около 3-3,5 млн, които живеят на прага на бедността и под него. Т.е един частен осигурител, който влезе в този бизнес, за да печели, за него този контингент ще бъде нежелан.

 

Но държавата не може да абдикира от този контингент от хора и тя трябва да им подсигури достъп от здравеопазване. В най-скоро време трябва да се предприемат мерки и да се променят текстове от закони, които да облекчат работата на касата, да осигурят достъп на тези хора до здраве, да осигурят съществуване на лечебни заведения, които в момента са изхвърлени тотално от системата - общински болници и някои областни болници, категоричен беше Дечев.


Според него е илюзия, че медицинското съсловие ще продължава да работи при такова заплащане и напрежението, което в последните месеци се получи в едно съсловие - медицинските сестри, рано или късно ще се прояви и при лекарите.


Има илюзия в обществото също, че в пъти по-малко средства може да получим качество на държави, които влагат значителен по-голям ресурс в този сектор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4139 |18.07.2019 Захариева ”изненадващо откри”, че трябват пари за киберсигурност . 3| 3891 |15.07.2019 КНСБ: Манипулации в тока, имената трябва да се съобщят . 1| 4061 |15.07.2019 Бивш шеф в НЗОК: Демонополизацията трябва да е в услуга на пациентите . 10| 5541 |13.07.2019 Управителят на НЗОК: Биячите на командоса трябва да платят лечението му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads