Реклама / Ads
4| 4266 |16.06.2021 НОВИНИ

Стойчо Кацаров за смяната на шефове на болници: Пример е за овладяната държава

.
Д-р Стойчо Кацаров
Опитвам повече неща да свърша за краткото време. Човек трябва да действа, все едно, че ще го прави до край на живота си. Това каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров в „Алтернативата“ по ТВ1.
 

НЗОК проверява различни болници за отчетена и платена дейност. Щом ни казват, че нещо не се е случило, това малко ме притеснява.

Има медицински специалности, дейностите по които са много високо и много ниско платени. Всички са важни. Дейностите никога не са били остойнестявани, те са определяни лобистки. Инвазивен кардиолог е с 60 000 лева заплата. А педиатри са с 1300 лева заплата. Съотношения едно към 30, едно към 60 са абсурдни. Това създава предпоставки за високи нива на доплащане. Начинът е да се коригират цените и да започнат преговори за това. Има методология, така че най-ниско платените да получат нужното. Колкото работа си свършил, толкова ще вземеш. Генералният проблем е в цените на клиничните пътеки.

Тази моя позиция не се е родила сега. Има огромна съпротива срещу промяна на здравната система. Има хора ,които се страхуват, има хора, които са заинтересовани да не се осъществи тя. Доволен трябва да е потребителят. Когато премахнеш лимитите, увеличаваш конкуренцията на доставчиците.

 

Преди години започна измислено основание-за да изпълнявате дадена медицинска дейност, трябва да назначите 10 лекари от които 6 със специалност. Но може нито един да извърши дадена операция. Броят няма нищо общо с качеството на медицинската помощ-тя не се определя от броя на лекарите. Целта беше да се пренасочат болните от една болница в друга. Така се отвори пазара на дипломите.  Сега всички отговорят на тези изисквания и се плащат едни ненужни пари.

 

Относно проблемите при  смяната на директорите на болници той каза: „Цялата ситуация е абсурдна. Няма как АП и съдът да определя кой да е управител на лечебните заведения, а неговите собственици. В случая това съм аз-министърът на здравеопазването. Абсурдно е да се спира вписването по жалбата на освободения. Това е пример за овладяната държава“ .  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2925 |15.06.2021 Д-р Кацаров: Лошите резултати в борбата с пандемията се дължат на лошото управление на кризата . 6| 3128 |14.06.2021 Министър Кацаров иска отпадане на лимитите за болниците . 6| 4081 |09.06.2021 Д-р Кацаров: Ананиев, Ангелов, ДАНС и МВР са покровителствали трафика на органи и незаконните трансплантации у нас . 2| 3748 |09.06.2021 Кацаров: Борисов и хората му управляваха безобразно кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads