Реклама / Ads
13| 5123 |19.10.2015 НОВИНИ

Константинов: Съществува техническа опасност за фалшифициране на електронния вот

.
Михаил Константинов
Винаги съществува техническа опасност за фалшифициране на електронния вот. Никоде по света не е постигната техническа сигурност на 100% - това е риск, който обществото поема заради плюсовете, които може да получи. Това каза професор Михаил Константинов по БНР, по повод електронното гласуване.
 

 Електронното гласуване има две разновидности – едното е машинното гласуване  в секции и такова ще се случи на 50 места на 25 октомври, а другото е дистанционното електронно гласуване или накратко по интернет, което може да се осъществи чрез най-различни интернет терминали.

 

На референдума, който ще се произведе заедно с местните избори, ще се гласува дали да има или да няма точно този вид гласуване – дистанционно т.е. гласуване по интернет.

 

Професор Константинов поясни, че подкрепя този вид гласуване, макар че то притежава един фундаментален и неотстраним недостатък:

 

Това, че е неприсъствено гласуване или човек гласува без да има представител на изборната администрацията  и винаги може да бъде манипулиран вотът т.е. може да си продадете паролите или  по някакъв друг начин да гласувате контролирано в присъствието на друг човек, който да е купил вашия глас.

 

Българите в чужбина с право на глас са около 1 000 000, обясни професор Константинов и допълни, че например в България има още един важен контингент, които ще се възползва от гласуването по интернет:

 

Над 300 000 са високоинтелигентните хора, които са с двигателни проблеми - за тях ние по принцип сме осигурили подвижни избирателни кутии, но те не могат да обхванат всички. За тези хора ще бъде огромно облекчение, ако масово получат право да гласуват по мрежата в интернет – това е още един важен контингент.

 

Относно броят на гласуващите професор Константинов подчерта, че контингентът като цяло доста ще нарасне, но ще нарасне и контролираният вот – няма как да се избяга от това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6319 |09.10.2015 Проф.Константинов: Необходим е закон и ценз за кандидат-кметовете . 1| 4160 |18.09.2015 М. Константинов: Да се краде по-малко от големите европари . 11| 5412 |31.08.2015 Константинов: ГЕРБ печелят големите общини, ДПС си взимат своето . 3| 4369 |17.08.2015 М. Константинов: Политиците засега се държат прилично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads