Реклама / Ads
1| 4149 |18.09.2015 НОВИНИ

М. Константинов: Да се краде по-малко от големите европари

.
Михаил Константинов
Кой знае какви сблъсъци на идеи няма как да има. Ясно е, че предстои усвояване на големи европари. Там има съгласие по въпроса, че това трябва да се направи. Моят съвет, вече малко по-грубичък, е да се краде по-малко, за да може да остане за всички и да има видим резултат от местното управление.
 
Тук е много важно кои са хората, които избираме, защото виждате тези непрекъснати скандали с кметове, които текат напоследък, показват, че не сме били много точни в избора, който сме направили преди 4 години. Докато на много места има безспорни кметове с авторитет, с видим резултат от дейността, то на други места виждаме само, да не казвам само кражби, но общо взето мърлява работа. Кой какво е направил, ако е бил добър, да го преизберем, ако е бил калпав, да изберем някой друг. Това са местни избори, всяка община има своята специфика, каза още пред "Фокус" Константинов.


Константинов коентира и състоянието на БСП: Тя няма как да се оправи до 25 октомври. Те в момента се опитват да се оправят с едно много тежко наследство, което им остави предишното ръководство. Предишното ръководство, бих казал съвсем без някакви угризения, съсипа партията, но аз отново повтарям – България има нужда от лява партия. Аз съм принципен противник на БСП, защото съм дясномислещ човек, но си давам сметка, че от едно слабо, попиляно БСП никой няма сметка. Освен това, една власт, когато няма сериозна опозиция, тя се разкапва. Дори и за победителя, който е известен, това е ГЕРБ, е необходимо да има стабилна опозиция, критична. Нека да бъде и конструктивна опозиция. Липсата на опозиция води до това, че властта се олива, а това не е в полза на никого.


Математикът не остави без и проблемите при Реформаторите: Реформаторите. Реформаторският блок ще се яви като коалиция на предстоящите избори. Преди това да се случи имаше съответни противоречия между членовете на Блока, докато се стигне до това решение. Смятате ли, че напрежението е потушено? Реформаторският блок е трудна коалиция и там решенията се вземат трудно. Аз се радвам, че те стигнаха до правилното решение да се явят заедно. Прекалено малки са отделните им компоненти, за да си позволят да се разпилеят на местния вот, така че правилно – явяват се заедно, а, че вътрешни напрежения и проблеми ще има – това е естествено, те са различни партии. Помислете си само – има традиционна десница, има земеделци, които принципно са леви партии. В този смисъл нека да има противоречия, нека да има спорове. В крайна сметка единомислието е възможно само при тоталитарните общества, а ние не искаме да живеем в такова общество.

Михаил Константинов: На местни избори в България гласуват между 2,6 млн. до близо 3 млн. души, няма да има промяна в това число. Аз за избирателна активност не мога да говоря, но говоря за абсолютна бройка избиратели. Ако отидем към 3 млн., ще бъде много добре. За съжаление, едва ли ще го достигнем това число, а иначе това е третият път в българската нова политическа история, в която правим национални избори от типа две в едно. В случая второто нещо референдум, но да не забравяме, че още през 1991 година гласувахме едновременно за 36-то Народно събрание и за местна власт. Това са двата най-трудни избора – парламентарни и местни – и тогава новата българска изборна администрация се справи блестящо. За втори път гласувахме две в едно само преди четири години. 2011 година бяха местни избори и президентски избори. И тогава се гласуваше с много бюлетини. Сега пак ще гласуваме с до 5 бюлетини, няма нищо страшно. Единствено, че малко по-бавно ще става, но трябва да се запасим с търпение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4586 |16.09.2015 Френски митничари откриха крадени бижута в БГ кола . 2| 5148 |16.09.2015 Само във Фрог: Връщат крадените коли чрез фалшиви детективски агенции . 0| 4098 |14.09.2015 Крадец задигна ключове от кола и обра апартамент . 11| 5399 |31.08.2015 Константинов: ГЕРБ печелят големите общини, ДПС си взимат своето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads