Реклама / Ads
0| 3219 |04.05.2022 НОВИНИ

Константинова: И българи, и украинци ще получават помощ за плащане на наем на жилище

.
Калина Константинова Източник: БГНЕС
Български граждани от уязвими групи също ще могат да се възползват от помощта за квартира под наем, която държавата предвижда като мярка за стимулиране на заетостта сред бежанците от Украйна. Това обяви пред БНТ вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.
 

Предвидено е държавата да осигурява месечна помощ от 400 лв. в рамките на три месеца, която да е целева за плащане на наем на жилище. Помощта ще се изплаща чрез работодателите на новозаетите.

 

"Мярката няма да е само за бежанци, но и за българи, които имат нужда и попадат в целева група – например които не са работили дълго време. Смятаме, че тази криза ни дава възможност да изгладим проблеми и да направим мерки, които ще са от полза за всички", заяви Константинова.

 

Конкретните параметри в момента се разписват. Очакванията на вицепремиера са тя да влезе в сила до няколко седмици.

 

Междувременно се съставя и програма за изграждане на детски центрове, които да поемат децата от Украйна. По думите на Константинова те ще са от полза и на българските родители, особено в градове като София, където има криза с местата за детски градини.


"Над 57 000 бежанци от Украйна са настанени в хотели, където могат да останат до 31 май. След това те ще бъдат преместени в държавни и общински почивни бази в цялата страна. Към момента са подсигурени 33 000 такива места. Проучването на условията и капацитета на базите продължав"а, отчете Константинова.

 

Над 100 000 украински граждани са намерили подслон в България от началото на войната. Голяма част от тях вече имат статут на временна закрила - показател, по който България заема едно от челните места в ЕС.

 

Относно предстоящото решение на Народното събрание за осигуряването на военна помощ за Украйна Константинова коментира, че позициите на всички партии от коалицията са ясни отпреди, а фокусът на вчерашния съвет на управляващите е бил по-скоро антиинфлационните мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 41152 |02.05.2022 Путин май вече си избра наследник: Кой е Николай Патрушев и защо украинците не бива да се радват? . 0| 2960 |02.05.2022 Молдовци задигнаха пари и бижута от украинци за 197 000 лв. в Свети Влас . 0| 3076 |30.04.2022 6500 украинци търся работа през бюрата по труда . 0| 3047 |26.04.2022 МО настани украинци в свои почивни бази, съдейства с транспорт на бягащите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads