Реклама / Ads
24| 4990 |23.11.2011 НОВИНИ

Конституционалисти бранят агентите дипломати

.
Конституционният съд (КС) е отменил промените в Закона за дипломатическата служба, които ограничават кадрите на бившата Държавна сигурност в дипломацията.
 


Текстовете от закона, според които агентите на бившите комунистически служби нямат право да заемат определени висши постове в системата на Министерството на външните работи, включително и да бъдат назначавани за посланици, противоречат на основния закон, смятат от конституционалистите.

 

Решението не е изненада, защото в досегашната си практика КС е отхвърлял различни законодателни опити за ограничаване на лица с агентурно минало да заемат публични позиции. Така на практика се връща досегашното положение - назначението на хора, свързани с ДС, ще зависи от политическата воля на правителството и на президента, пише Mediapool..

 

Външният министър Николай Младенов, който бе вносител на промените, ги защити с аргумента, че те не представляват лустрация, тъй като не се ограничава ничие право на труд, само достъпът до определени позиции.

 

За противоконституционен е обявен и текстът, според който външният министър може сам да осъществява външната политика.

 

Очаква се по-късно в сряда да бъде публикувано решението на Конституционния съд. От Външно министерство съобщиха, че тогава ще излязат с официална позиция. От ведомството коментираха, че решението на КС няма да се отрази на заявената воля да не бъдат изпращани агенти на ДС за посланици. Бъдещите посланици ще преминават през проверка дали са работили за бившите служби.

 

Избраният за президент Росен Плевнелиев каза, че едно от първите неща, които ще направи като държавен глава, е да подпише указите за отзоваването на посланиците с агентурно минало.

 

Съдия докладчик по делото в КС бе Пламен Киров, бивш съветник на президента Георги Първанов. Промените в Закона за дипломатическата служба бяха атакувани от 56 народни представители от Коалиция за България и ДПС.

 

Опозицията оспори 15 текста от промените в Закона за дипломатическата служба, които противоречели на седем текста от конституцията, на четири решения на Конституционния съд и на пет международни договори, по които България е страна.

 

В рамките на проверката си на посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии Комисията по досиетата обяви имената на над 190 дипломати. При проверката на главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР бяха осветени връзките с ДС на още 75 служители на външно министерство.

 

Така се оказа, че почти половината посланици и консули са агенти на ДС.

 

През декември 2010 г. правителството предложи на президента Георги Първанов да отзове тези посланици, но той отказа. Така ключови български мисии в ЕС и по света се ръководят от посланици, които не се ползват с доверието на правителството и парламента на страната, в резултат на което не могат да работят ефективно и в приемащата държава, което не пречи да получават пълните си възнаграждения, както и българските данъкоплатци да покриват разходите на семействата им. Част от тях бяха върнати в София това лято, със заповеди за служебно пътуване. Останалите ще се приберат до края на годината.

 

Някои вече са завели съдебни искове срещу МВнР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5094 |27.10.2011 ДС-дипломатите върнати у нас, но с привилегии . 61| 7292 |26.09.2011 Дядо Николай: Осветете агентите в българската църква . 10| 4855 |03.09.2011 МВнР: Либийските дипломати вън от страната . 74| 6913 |09.08.2011 Огласиха и ДС-агентите в АПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads