Реклама / Ads
0| 3792 |12.12.2023 НОВИНИ

Конституционната реформа: Депутатите гледат промените на второ четене в комисия

.
На второ четене в комисията по конституционни и правни въпроси влизат предложенията за промени в основния закон, които бяха приети след бурни дебати миналата седмица. 
 

Промените бяха внесени от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Против тях се обявиха от БСП, “Възраждане”, ИТН и независимия депутат Радостин Василев. 

 

Второто гласуване на промените се очаква да бъде в края на тази седмица, а финалното - непосредствено преди коледните празници.

 

Предложенията предвиждат няколко основни реформи - в съдебната система разделянето на ВСС на два съвета - съдийски и прокурорски, промени по отношение статута на главния прокурор и неговия мандат, както и промени по отношение на служебното правителство. Въвеждат се и публични процедури за избор на регулаторни и отпадане на изискването министрите и депутатите да са само български граждани.

 

Миналата седмица депутатите трябваше да гласуват за втори път на първо четене проектопромените, след като на 6 октомври при първото гласуване не бе събрана достатъчно подкрепа, за да може реформата да тръгне по “бързата писта”. Имаше достатъчно - повече от две трети, за да може проектът да бъде предложен повторно, не по-рано от два месеца. 

 

Критичният минимум гласове за тях е 160 гласа. В пленарна зала миналата седмица проектът бе подкрепен от 164 депутати.

 

В проектозакона се предвижда в частта за съдебната власт Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два органа – Съдийски съвет и Прокурорски съвет. Първият орган трябва да се състои от 15 членове, сред които председателите на ВКС и ВАС, петима трябва да бъдат избирани от депутатите, а останалите 8 от съдиите. Вторият орган трябва да се състои от 10 членове, сред които и главният прокурор на страната, шестима от членовете трябва да бъдат избирани от парламента, двама от прокурорите и един от следователите. Прокурорският съвет се предвижда да бъде оглавяван от министъра на правосъдието, но без да има право на глас в него.

 

Другата огромна промяна е свързана в института на главния прокурор. Предвижда се той да има два мандата по 5 години, а освен това му се отнема правото да осъществява надзор за законност и методическо ръководство на прокуратурите.

 

Вносителите предлагат президентът да може да назначава за служебен министър-председател ръководителите на три от основните институции в страната – председателят на Народното събрание, председателят на Конституционния съд или управителят на БНБ. Освен това се предлага парламентът да не се разпуска, а да продължава своята законодателна дейност до конституирането на новия.

 

По отношение на регулаторите се предвижда техният избор да се осъществява от Народното събрание чрез изслушване на кандидатите, ограничаване на броя на последователните мандати. Освен това – със закон може да се предвиди решенията за избор да се приемат с квалифицирано мнозинство.

 

Предвижда се още да се премахне изискването народните представители да са български граждани.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3834 |12.12.2023 Денят започва с облаци, но ни очаква слънце . 9| 4134 |11.12.2023 Володимир Зеленски: Забавянето на помощта от САЩ е сбъдната мечта за Путин . 2| 6876 |11.12.2023 Афганистанец с български паспорт е санкциониран по "Магнитски" . 2| 7653 |11.12.2023 Премиерът смъмри кметовете за безобразни проекти и лобисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads