Реклама / Ads
2| 2256 |25.07.2024 НОВИНИ

Противоконституционни ли са промените в Конституцията? КС ще реши утре

.
Конституционният съд (КС) ще заседава и ще се произнесе в петък – 26 юли, по жалбите срещу последните изменения на Конституцията.
 

Шестата поправка на Конституцията беше приета на 20 декември 2023 г.





Промените предвиждат Висшият съдебен съвет (ВСС) да е разделен на две и мандатът на главния прокурор да бъде намален от 7 на 5 години. 
 

Освен това Народното събрание вече работи в непрекъснат режим дори по времето на управление на служебен кабинет.

 

Държавният глава пък вече не може сам да избира кого да назначи за служебен премиер и служебни министри. Той избира за министър-председател от ограничен кръг лица. Сред тях са председателят на парламента, гуверньорът на БНБ и заместникът му, омбудсманът и председателят на сметната палата и заместниците им.

 

С последните промени в Конституцията министри и депутати вече може да са и лица с двойно гражданство, ако са живели на територията на страната през последните 18 месеца.

 

Председатели и членове на независими институции, които се избират от Народното събрание изцяло или частично, като ВСС, антикорупционната комисия и други, вече трябва да получат поне 160 от 240 гласа, за да заемат пост. Това важи и за т. нар. регулаторни органи – Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, Сметната палата.

 
През януари президентът Румен Радев атакува в КС осем от измененията в основния закон, без тези за съдебната власт.


Държавният глава настоява за противоконституционни да бъдат обявени промените, свързани с конституирането и разпускането на Народното събрание, с двойното гражданство на депутатите и министрите и със служебното правителство,  с избора на регулатори и с процедурата по назначаване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор.





След това депутатите от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ оспориха всички промени в Конституцията. Мотивите им са, че голяма част от измененията са в компетенциите на Велико народно събрание и също, че парламентът не е спазил процедурата по приемането им.

Тошко Йорданов: Заедно с „Възраждане“ сезираме КС за промените в Конституцията
Мотивите ще внесем утре, уточни зам.-председателят на ИТН
В началото на март тази година КС единодушно допусна за разглеждане и двете искания срещу промените в Конституцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2235 |25.07.2024 С разпит на свидетели продължава делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас . 4| 2262 |25.07.2024 Пореден кмет от ПП–ДБ бе отстранен от съда . 3| 39633 |25.07.2024 Древният саркофаг от Варна поне 4 г. е бил бар маса за пиене и друсане на кючеци . 1| 3303 |25.07.2024 Гръцките власти осигуриха 200 млн. евро за справяне с водната криза на островите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads