Реклама / Ads
12| 5108 |23.07.2020 НОВИНИ

Конституционният съд отхвърли искането на президента за спиране на Закона за здравето

.
Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни нормите на Закона за здравето в чл. 63, ал. 2-7, става ясно от съобщение на интернет страницата на съда. Радев изрази мнение, че въпросните текстове, които указват рамките на действие за и при обявяване на извънредно положение, ограничават недопустимо основни права.

Съдът не го подкрепи, но цели трима от общо девет съдии всъщност са на особено мнение т.е. има подкрепа за президентската позиция. Става въпрос за съдиите Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.


Радев например оспори характера на чл. 63, ал. 3 със следните мотиви - обявява се, че е налице непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, когато се констатира някоя от алтернативно посочените по ал. 3 хипотези. По този начин оценката се формализира и свежда до предварителен списък от констатации, без да се държи сметка как се засягат животът и здравето на гражданите. И още: "Предвидените в чл. 63, ал. 4-7 от Закона за здравето противоепидемични мерки, макар и във всяка една от посочените алинеи да се декларира временният им характер, не са обвързани с установени в закона пределни срокове или поне критерии за тяхното определяне", смята президентът.


"В чл. 63, ал. 5 и 6 е предвидено, че въведените противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването могат да включват ограничаването на конституционни права - забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави с определени изключения, временно ограничаване придвижването на територията на страната, временно ограничаване на експлоатацията или режима на работа на обекти с обществено предназначение или други обекти или услуги, предоставяни на граждани. По този начин основни права като правото на придвижване на територията на страната, правото на труд могат да бъдат подлагани на ограничения, без да е спазено изискването, че „със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите“.


Ограниченията на такива същностни права без законово определен времеви лимит ги превръща в постоянни ограничения, налагани по преценка на изпълнителната власт, което не съответства нито на чл. 57, ал. 3, нито на чл. 8 от Конституцията", каза още държавният глава. Припомняме, че Радев подписа указ за обнародване на закона със следния мотив - за да не се прекъсва социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите граждани и бизнеса в условия на криза, растяща безработица и загуба на доходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4548 |23.07.2020 Конституционният съд решава кой може да разследва главния прокурор . 8| 5510 |15.07.2020 Съдия Петрова отхвърли поискания й отвод. "Делото КТБ" продължава . 16| 7303 |10.07.2020 Гамизов: Наглост! За Борисов и слугите на Путин искането на оставка, било “отклоняване на евроатлантическата ориентация . 12| 6171 |07.07.2020 Конституционният съд ще се произнесе за имунитета на президента Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads