Реклама / Ads
3| 3092 |18.08.2021 НОВИНИ

Консултациите продължават: ”Демократична България” се срещна с президента

.
Втори кръг на консултациите между президента Румен Радев и българските политически сили продължава. По време на вчерашните срещи на Радев с партиите стана ясно, че ИТН няма да подкрепят правителство с трети мандат. ГЕРБ обявиха, че очакват връчването на втория мандат и казаха, че ще го върнат веднага. От БСП потвърдиха, че ако получат третия мандат - ще проведат разговори с всички парламентарно представени политически сили без ГЕРБ и ДПС в опит за съставяне на правителство.
 

„За втори път в рамките на тази конституционна процедура за съставяне на правителство, провеждам консултации, поради сложната политическа обстановка в НС за съставяне на кабинет. Изправени сме пред предизвикателства. Вчера вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха решението си да върнат веднага мандата. Оттук расте залогът е за третия мандат. Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговорите с „Демократична България”.

 

„За да сполучим в третия мандат се иска диалог, компромис и консенсус", продължи Радев.

 

„Вашата коалиция от самото начало на консултациите в 46-тото НС е активен фактор в диалога. Вие сте в непрекъснат контакт с другите партии. Трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в НС, така че да се намери верният път , защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство“, продължи Радев.

 

„Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е за третия мандат”, отговори съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов. „Страната е изправена пред усложняваща се комбинация от кризи. Това дава непредсказуем ефект. Всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода, когато ставаше дума за първия мандат, и да излъчим управление, което да преведе страната поне през зимните месеци”, коментира съпредседателят на ДБ.

 

„Когато избирателите не са дали на никого доминираща роля, диалогът, равнопоставеният подход, готовността за взаимни отстъпки са ключови за това да се излъчи управление. Липсата на диалог и готовност за търсене на баланси са рецепта за липса на отчетност, липса на прозрачност и липса на легитимност”, смята Иванов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2932 |18.08.2021 Продължават консултациите при президента за съставяне на кабинет . 7| 3620 |11.08.2021 Ивайло Мирчев: Никой от ”Демократична България” не е преговарял за порции и постове . 67| 4510 |10.08.2021 Очаквано: ”Демократична България” каза ”Не” на Трифоновия кабинет . 12| 3849 |10.08.2021 БСП и ”Демократична България” решават днес съдбата на правителството на Слави Трифонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads