Реклама / Ads
24| 3231 |07.02.2022 НОВИНИ

Конвой на свободата: Oтава обяви извънредно положение заради протестите

.
Източник: Снимките са събрани от Twitter
Кметът на канадската столица Отава Джон Уотсън обяви извънредно положение в отговор на повече от седмица протести на шофьори на камиони срещу ограниченията за COVID-19, съобщава BBC. По думите на Уотсън градът е „извън контрол”.
 

Центърът на Отава е „парализиран" заради стотиците превозни средства и палатки, блокиращи пътищата.

 

Припомняме Ви, че „Конвой на свободата“ излезе на улиците заради въвеждането през миналия месец ново правило, според което всички шофьори на камиони трябва да бъдат ваксинирани, за да преминат границата между САЩ и Канада.

 

Оттогава протестиращите са всеки ден в Отава и исканията им нараснаха до прекратяване на всички подобни правила в цялата страна и противопоставяне на правителството на премиера Джъстин Трюдо.

 

Пред канадската радиостанция CFRA, Уотсън заяви, че протестиращите се държат все „по-безчувствено“, като непрекъснато „звучат клаксони и сирени, пускат фойерверки и го превръщат в купон“.

 

„Ясно е, че сме превъзхождани и губим тази битка“, каза той и добави: „Това трябва да бъде обърнато – трябва да си върнем града“.

 

Кметът не даде конкретни подробности за това какви мерки може да наложи, но полицията заяви в неделя, че ще засили правоприлагането, включително възможни арести на онези, които искат да помогнат на протестиращите, носейки им гориво, тоалетна хартия и храна, или други продукти от първа необходимост.

 

Много жители на Отава се противопоставиха на демонстрациите.

 

„Има много случаи за нападнати и тормозени хора, ако носят маска“, твърди Стефани Карвън, жител на Отава и бивш анализатор по националната сигурност в канадското правителство пред BBC.

 

Една демонстрантка, карала часове, за да се присъедини към протеста в Отава, Кимбърли Бол, заяви пред АФП, че протестът е „за свободата“. „Редица хора, които познавам, приятели, загубиха работата си заради тези правила“, каза тя, добавяйки, че има опасения относно безопасността и ефективността на ваксините срещу COVID.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3698 |21.05.2021 Дясната ръка на Васил Божков кацна в София под конвой. Веднага бе прибран . 2| 6172 |01.12.2018 Иванчева до Цачева: Искаме конвой, за да участваме в съвещанието за арестите . 0| 3871 |28.08.2017 Атентатор взриви военен конвой в Афганистан . 0| 3497 |20.09.2016 ООН спира помощите за Сирия след обстрела на хуманитарния конвой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads