Реклама / Ads
29| 9502 |08.10.2014 НОВИНИ

Г. Коритаров пред Фрог: Решението КТБ е условие за бъдещо управление

.
Георги Коритаров
Идеята за конспирация трябва да бъде отхвърлена автоматически още с разбирането, какво означава осем партии в парламента. Това каза пред Фрог нюз журналистът Георги Коритаров.
 

Конфигурацията на парламентарното представителство не допуска конспирации. Това означава осем партии, които непрекъснато се държат под взаимен публичен контрол. Ако ме питате за най-подходящата формула, това е правителство на малцинството на еднопартиен кабинет на ГЕРБ с подкрепа на желаещите. Да го кажем Коалиция на желаещите, които подкрепят еднопартийно правителство на малцинството. Това ще бъде едновременно най-прозрачната , а и в тези условия най-устойчивата формула. За целта, обаче партиите трябва да са наясно, че преди идеята за каквото и да е правителство, стои въпросът за решението на казуса КТБ. Не изведат ли устойчиво обществено приемливо решение по този казус, аз мисля, че по-добре да не правят опити за каквото и да е правителство. Защото самата идея за парламентарна подкрепа ще бъде подронена от неспособността да бъде разрешен този конкретен казус, при това на принципа на прозрачността и ясното посочване на отговорности. Виждате пред каква перспектива сме изправени. Дали Бойко Борисов иска или не иска да се изправи пред  нея е едно, а дали ще се изправи е съвсем друго. Той ще се изправи. И понеже неизбежно ще се изправи, трябва отсега да е готов с принципно решение, което е неотделима част от решението за бъдещото управление. Решението КТБ е неотделима част и предварително уславие за възможно бъдещо управление, категоричен е Коритаров.    

 

Според него в сериозната политика трябва да се прави съществена разлика между проява на недалновидност или казано по-директно- глупост и конспирация. Обикновено сериозните конспирации си остават, ако не завинаги, то  за достатъчно дълго време неразличими. Докато не рядко проявите на глупост, на неопитност, на прибързаност, приличат на конспирации, като с тях се обяснява един или друг политически резултат. Това, което стана с цената на тока беше твърде видимо, за да бъде обикновена провокация. По-скоро за мен това е поредната проява на глупост. Ерата на „калинките” не започва и не свършва с ГЕРБ. Тя е много по-продължителна. И мисля, че на тъкав тип поведение трябва да бъде преписано и съобщението за увеличаване на цената на тока, допълни той.

 

 

По повод думите на Байко Борисов, че "Инцидентът в Горни Лом не е случаен - той даде отражение на изборите", както и твърденията на собственика на фабриката Валери Митков, че се касае за умишлен саботаж,  журналистът коментира: Хубаво е, когато се говори за саботаж във фабриката за утилизация, да се владее българския език и смисъла на думите. Защото, ако приемем, че това е външна намеса, това не е саботаж. Това е открит, брутален терористичен акт. Повтарям, ако това е някаква форма на злонамерена външна намеса, това е откровен брутален тероризъм. Собственикът е възможно да говори така, защото той може би няма нормално обяснение за това, което се е случило, тъй като досегашната практика е отхвърляла  подобни трагедии. Може би той не може да допусне, че е възможно да има човешка грешка или някаква друга, произтекла отвътре нередност. Когато, обаче бъдещ министър-председател, бивш премиер, генерал, който е бил главен секретар на МВР, допуска, че това не е случайно, това означава политическо насочване на вниманието към възможен, може би най-тежкия терористичен акт в България. Това означава, че българските служби за сигурност, външно разузнаване и контраразузнаване и всички поднива на тези служби,  до такава степен са се депрофесионализирали, че са пропуснали подобен мащабен терористичен акт. Ако приемем тази логика за правдоподобна, това е приравняване на събитията от Голни Лом до атентатите в Мадрид през 2004 година, които отнеха подебата на Хосе-Мария Аснар и я дадоха на Хосе Луис Родригес Сапатеро, лидер на социалистическата партия. Ако сериозно се застъпва подобна теза, тя трябва да бъде съпроводена  само след броени седмици с директно отстраняване от длъжност на ръководителите на НРС, военна информация и ДАНС, заключи Георги Коритаров. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 11303 |08.10.2014 Васил Филипов за Фрог: Настава канибализъм, фалира ли държавата! . 9| 6865 |08.10.2014 П. Паунов пред Фрог: Чака ни безсънна нощ, а утре на протест срещу Бат Сали . 0| 4439 |08.10.2014 Майката убийца от Пловдив застава пред съда . 55| 10019 |07.10.2014 А. Славчев пред Фрог: Бареков наричаше Борисов хлебарка, а сега му се предлага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads