Реклама / Ads
26| 8998 |11.05.2016 НОВИНИ

Коритаров пред Фрог: Срамен политически акт ще е, ако се отхвърли ветото на президента

.
Георги Коритаров
От ценностна гледна точка още от самото начало при създаването на кабинета „Борисов 2” съществуваха достатъчно ярки условия да не бъде сформиран подобен тип коалиция. Това каза пред Фрог нюз журналистът Георги Коритаров. Вижте какво още обясни той за евентуални предсрочни избори, предстоящата президентска надпревара и политическите обрати тези дни:
 

Така или иначе коалицията е факт. Днес можем да кажем, че аргументите, които бяха разгръщани навремето за това, че ГЕРБ не бива да се обгражда с разнопосочни по своя идеологически характер формации, са били доста основателни. Днес ми се струва, че това е също така въпрос на избор между конюнктурата да се остане във властта и императива да се съхрани облика на ГЕРБ като привлекателна за българските граждани демократична формация.

Тактическите аргументи на ГЕРБ да се бавят с кандидатурата си за президент, са доста обосновани в тази ситуация. Не трябва да се бърза, тъй като виждате, че в момента тече за породен път много особен модел на проруско- фашизоиден опит за преврат, така както се случи през 2012 г. Аз съм склонен да оправдая забавянето на издигането на кандидатура от страна на ГЕРБ с това, че те биха искали да видят докъде ще се разгъне тази картина и на какво ниво би могла да бъде овладяна. Разбира се пак искам да подчертая, че упражняването на властта не бива да се случва на всяка цена, защото всеки един ден оставане на власт с цената на повишаване на относителната тежест и на идейното влияние на коалицията от страна на ПФ, прави България да изглежда все повече не европейска и все повече ограничаваща своите граждани по признаци, които в един момент определено биха напомнили на един постмодерен апартейд.

Оттеглянето на АБВ от управлението на страната е едно политически логично действие, което идва след лидерската промяна в БСП и след анонсите за възможна обща президентска кандидатура на БСП и АБВ. До голяма степен дори да приемем, че все още е малко рано да се говори за подобно категорично сближаване между тези две формации, със сигурност АБВ е преценил този момент като подходящ да потърси нова идентичност и като се разграничава от десните партии ГЕРБ и РБ, да се впише в идеята за изграждане на нов ляв облик. От друга страна със сигурност имат основания и теориите, според които оттеглянето на АБВ от управлението е обвързано и с напредналата фаза на проучвания в Черно море за наличието на залежи на нефт и газ. Нещо, което би превърнало България в независима държава по отношение на енергийните доставки от Русия. Със сигурност действията, предприети от Георги Първанов, не са лишени от мотиви, свързани със защита на тази енергийна концепция. Това, което ми прави впечатление, е че в момента ГЕРБ, нейното правителство и министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов са подложени на един необичаен натиск.

От една страна това е натиск, свързан с опит да се откъснат от намерението си да постигнат енергийна независимост по модела, по който търсят това. От друга страна по-тревожното е, че на изпитание е подложен демократизма на ГЕРБ и личният персонален демократизъм на премиера Бойко Борисов. Аргументите ми за това са свързани с обстоятелството, че територията на сблъсъка, който се разигра в контекста на Изборния кодекс, е една класическа ценностна територия. От една страна е тезата за равнопоставеност на българските граждани, независимо от техния етнически произход, за отстояване на правото им на свобода и демократичен избор. От друга страна е натискът от фашизоидните си по смисъла аргументи, налагани от т.нар. ПФ. Това прави, особено в тази ситуация, изключително драматичен избора на ГЕРБ, тъй като за да си осигурят стабилност в управлението, те би трябвало да се опрат количествено на гласовете на фронта.

В същото време се създава едно недвусмислено впечатление за цялостна идейна доминация на ПФ над ГЕРБ. Ако това стигне до фаза на отхвърляне на ветото на президента, ние ще бъдем свидетели на един от най-срамните политически актове в историята на България. Няма да се поколебая да кажа от 1940-1941 година до ден днешен. Имам предвид годината, когато е приет, а после влиза в сила пронациският закон за защита на нацията. Правя това сравнение, защото основният патос на закона е бил насочен към това да ограничава права на тогавашните евреи. Евреи, които са живели извън България, са били лишени от правото да получат българско гражданство. По един парадоксален начин днес българските етнически турци, прогонени по време на Възродителния процес в Турция, в един удобен текст в ИК, който е оспорван от ветото на президента. Ако ветото бъде отхвърлено, ще се окаже, че днес българските турци, живеещи в Турция, ще бъдат лишени от правото да бъдат български граждани по смисъла на правото им да гласуват. Това право ще бъде сериозно разклатено и практически сведено до минимум по теорията на ПФ.

Аз мисля, че идеята да се отхвърли ветото на президента има няколко дълбочини, които изглеждат така. Първо това ще бъде отхвърляне не просто на президентско вето, а на демократичните конституционни и европейски по своя смисъл аргументи на държавния глава. Ако парламентарната група на ГЕРБ подкрепи тихомълком, гузно и без да произнася на глас дори аргументите на ПФ, това ще означава подмяна на каузата, в името на която ГЕРБ беше избран в парламента, тъй като по време на кампанията си формацията не е поемала ангажимент да ограничи права на български граждани особено но етнически признак. Второ-отхвърляне на ветото на президента при подкрепата и на парламентарната група на ГЕРБ, ще означава един недвусмислен сигнал, че ГЕРБ няма никакво намерение да кандидатира, подкрепя или по някакъв начин да съдейства за втори мандат на Росен Плевнелиев. И трето-отхвърляне на ветото на президента ще бъде по същество политически знак на отхвърляне на последователната политика, която президентът Плевнелиев развиваше, отстоявайки позицията, че анексията на Крим е незаконна, че е осъществена агресия срещу суверенна държава и че на практика санкциите срещу Русия трябва да продължат до тогава, докато не се възстанови принципа на международното право. Така на тези три нива ще изглежда отхвърлянето на президентското вето, ако това се случи.

Ако ГЕРБ има преди всичко демократично достойнство и характер, според мен те би трябвало да предпочетат да защитят своя президент, да защитят неговите принципи и правото на равнопоставеност на българските граждани, дори това да означава излизане на ПФ като субект, който подкрепя сегашното управление. Подчертавам това, тъй като от няколко дни Бойко Борисов изрази мнение, че ако трябва да избира между човешки права и демокрация, а от друга стабилност, ще избере човешките права и демокрацията. Нека да видим как парламентарната група на ГЕРБ ще защити моралния облик на своя лидер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 15422 |11.05.2016 Само във Фрог: Качват патрулките на трупчета, режат лимита за бензин в МВР . 18| 8541 |11.05.2016 А. Стефанов пред Фрог: Калфин става президент, ГЕРБ, БСП и АБВ поемат властта? . 3| 4472 |11.05.2016 Учители ще получат между 200 и 300 лева преди 24 май . 0| 7307 |11.05.2016 Петранов, Виена за Фрог: Абсолютно неприемливо е ограничаването правото на глас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads