Реклама / Ads
13| 4722 |06.08.2021 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Има осем риска за България и народа

.
Корнелия Нинова Източник: Стопкадър, NOVA
”Важно е да има редовен кабинет и да не се разпуска парламента, защото за България има осем риска. Социален - заради увеличаващите се цени на ток, парно, вода. Здравен - заради задаващата се според специалисти нова ковид вълна. Икономически - защото още несъвзета от предишните кризи икономиката може да бъде изправена пред нови предизвикателства. Виждате, че заради високата цена на тока някои предприятия започнаха да затварят и да пускат хората в отпуски.” Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в ”Здравей, България” по Нова телевизия.
 

Тя посочи още задаващия се мигрантски натиск, непременната нужда да се приеме актуализация на сегашния бюджет и да се състави  бюджет за следващата година, както и  Планът за възстановяване и устойчивост, който е оставен за внасяне на следващото редовно правителство, а той е изключително важен за бъдещето на България.

 

"Ако направим трети избори през есента в ковид криза, това според мен означава ниска избирателна активност, а оттам - ниска легитимност на органите, които ще избираме", предупреди Нинова.

 

Председателят на БСП припомни, че цел на левицата и на хората по площадите е разграждането на модела на управление на ГЕРБ, но това не може да стане без редовно правителство и действащ парламент.

 

"Служебният кабинет си върши работата перфектно, хората го харесват и казват: по-добре да има служебен кабинет, защо трябва да има редовен кабинет. Защото служебният кабинет не може да свърши нищо от това. Ето, Стефан Янев каза - да, високи са цените на тока, но не мога да направя нищо, трябва парламентът да промени Закона за енергетиката. Трябва да се тушират емоциите, да се прояви здрав разум и спокойствие от всички ни, за да решим големите проблеми пред България. Ако всеки се хване за своя партиен и личен интерес, нито пенсиите ще бъдат преизчислени, зимата ще връхлети с този ценови шок, нито моделът може да бъде разграден", коментира Корнелия Нинова.

"Проведохме пет кръга разговори с "Има такъв народ". Стигнахме до политически документ, който в началото не се приемаше от ИТН, в който е записано, че ще се преизчислят пенсиите, че младите семейства ще получат подкрепа. На първата фаза ние си свършихме работата и ще работим да се свършат нещата, които сме обещали на своите избиратели.

 

Втората стъпка бяха личностите. Да, на Националния съвет на БСП бяха изразени резерви по отношение на някои от министрите. Но в крайна сметка, след като обсъдихме кандидатурите, Националният съвет стигна до решение, че това е отговорност на мандатоносителя. От самото начало заявихме, че не предлагаме министри, държим да свършите работата, за която сме избрани. Нашата отговорност е да преизчислят пенсиите, да увеличат майчинството, да се направи съдебна реформа, болниците да не са търговски дружества, да се посрещне ковид кризата, да се направи бюджета. В момента, в който видим, че не го изпълняват, ще си оттеглим подкрепата, ако изобщо я дадем", каза още Нинова.

 

Тя посочи, че в политическия документ на ИТН липсват неща, които левицата държи да има и има неща, за които не са се договаряли.

 

"Една от забележките ни е, че не може преразпределението на разходите в БВП да остане на ниво 36-38%. Ние винаги сме били за по-висок процент на преразпределение. Това е една от спорните точки, по които ще разговаряме  днес в 10:00 ч. Още не сме взели окончателно решение за подкрепа. Ще го вземем в следващите дни", заяви Нинова.

 

"Според нас е важно "Има такъв народ" да постигне договореност с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Трите "партии на протеста" се движеха в пакет като партиите на промяната. Какво стана между тях, те си знаят. Но в политическия документ има в пълна степен отразени техните искания. Например, на ДБ цялата съдебна реформа е там, дори с много смела крачка за промяна на структурата на ВСС. Закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, ограничаване на главния прокурор - това, за което се бореха в съдебната система го има. На "Изправи се БГ! Ние идваме!" почти цялата програма я има. Т.е. по-важното, това какво ще правим, те са се разбрали. Очевидно имат някакви други проблеми помежду си, за които не знаем и не е наша работа, но е хубаво да се изчистят. Защото, ако наистина ще правим промяна, е добре тези партии да се подкрепят помежду си. Нашата позиция е ясна - ние от 4 години последователно и принципно сме за тази промяна", каза още тя.

 

На въпрос за приемането на еврото, Корнелия Нинова посочи два основни проблема. Единият е разделението в българското общество по темата. Вторият е проблемът, който приемането на еврото ще създаде за хората и икономиката при тези ниски доходи.

 

"Първо доходите, после еврото. Кога ще стане това в годините зависи каква политика ще водим, за да се повишат доходите", подчерта тя.

 

"Решение на Националния съвет на БСП е, ако дойде третият мандат при нас по волята на президента, да предложим служебния кабинет. Що се отнася до подкрепа от другите партии, не мога отсега да прогнозирам. Ще разговаряме със Слави Трифонов, с "Демократична България", с "Изправи се БГ! Ние идваме", ако се стигне дотам", заяви още председателят на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3292 |05.08.2021 Корнелия Нинова: Утре в 10:00 ч. разговорите с ИТН продължават за политическата декларация . 5| 3274 |05.08.2021 Нинова: След 4 години битки приеха предложението ни против лобистките текстове . 19| 4056 |04.08.2021 Корнелия Нинова: Националният съвет реши да продължим разговорите с ИТН и политическата декларация да служи за основа за подкрепа . 15| 3370 |03.08.2021 Корнелия Нинова: Утре свикваме Национален съвет, за да решим за кабинет на ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads