Реклама / Ads
8| 4851 |03.02.2015 НОВИНИ

Корнелия Нинова нападна "Борисов 2" за бедствията

.
Корнелия Нинова
Оставката на екоминистъра е най-малкото, което може да се очаква. Истинската отговорност носи премиерът.„Изключително арогантно и цинично е изказването на министъра на Околната среда и водите”. Това заяви зам.- председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.
 
Тя призова министъра да отиде в Мизия и да обясни там на хората поради какви точно климатични промени една седмица са ловили шарани из дворовете. „Оставката на министъра е най-малкото, което може да се очаква в момента. Истинската отговорност носи министър-председателят Бойко Борисов”, категорична бе Нинова. Тя припомни, че през октомври от ляво са сигнализирали, че има 78 язовира, които са опасни и до края на 2014 трябва да бъдат бутнати , както и 268 с неизвестен собственик. Нинова цитира премиера от стенограма на МС тогава, в която той казва: булдозерите да бутат дигите и така ще станат ясни собствениците, както и: до края на декември да се вземе решение. ” Сега е февруари. Нищо от това не е свършено. Това беше една акция на ПР, на реклама, на помпане на мускули”, каза още депутатът.

Корнелия Нинова заяви, че има три основни причини за наводнения: безконтролната сеч и унищожаване на гори години наред, затлачените и неподдържани корита на реките, безконтролност и безотговорност в собствеността и ползването на язовирите. В тази връзка тя обяви и направеното от БСП за разрешаване на проблема: „Внесохме предложение за изменение на Закона за горите, където ограничаваме незаконната сеч – налагаме забрана върху износа на дървесина, електронни устройства на всеки камион, който превозва дървесина ”, обясни Нинова. Тя допълни, че на първо четене в комисиите управляващите са гласували против. „Защо против- защото ги внася социалистическата партия. Само че хората в Мизия, повярвайте ми, в онази нощ не питаха кой е социалист, кой е гербаджия”, каза още депутатът.Нинова обяви, че от левицата са внесли предложение в Закона за бюджета да бъдат отделени средства за общините, които да бъдат целево за почистване на коритата, но и това е било отхвърлено.

Корнелия Нинова цитира и констатациите на министрите по проблема с язовирите, които обобщи с думите „ами ще проверим и ще видим”. Конкретно за Варна и Бургас тя цитира следната констатация на министри: „Представиха ни се противоречиви данни за годината на изграждане на язовирната стена, което е от съществено значение дали това е търпим или заварен строеж, поради което не можем да вземем решение”. Нинова попита кой го интересува дали е търпим или заварен, при положение, че, хората умират от това. „Нищо не е направено за 4 месеца. От една страна имаме казаното от премиера – до края на декември бутаме и събаряме, искам въпросът да е решен, а към днешна дата имаме – ще видим. Обаче за тези 4 месеца между едното и другото изречение има десетки жертви, стотици съсипани животи”, завърши Корнелия Нинова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5533 |03.02.2015 Нинова: Цинизъм е, че „трябва да свикваме с бедствията” . 8| 5535 |01.02.2015 Корнелия Нинова: Искаме увеличение осигуровките за пенсия в НОИ с 1-2 % . 34| 5777 |25.01.2015 Нинова: Сметната палата e послушко на управляващите . 18| 4242 |23.01.2015 Нинова брани 270 000 души с минимални доходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads