Реклама / Ads

9| 2829 |12.01.2021 НОВИНИ

Нинова: Провалът на управлението на водите е събирателен. Показва безхаберие, корупция, безнаказаност

.
Корнелия Нинова
Причината за картините, които виждаме в страната с бедстващи селища, не е само в дъжда. Провалът в управлението на водите е събирателен образ в провала на управлението на ГЕРБ изобщо, защото тук има няколко неща - безхаберие, корупция, безнаказаност и некомпетентност.

Това заяви пред Българската национална телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Тя припомни наводненията в родния й град - Мизия, през 2014 г. и отсече - хората там не са били обезщетени по никакъв начин, а следите от потопа са видими и днес. В този смисъл Нинова определи като днешните обещания, че пострадалите при наводненията вчера и днес ще бъдат обезщетени.

 

Нинова разкритикува действията на ГЕРБ и липсата на управление на водите през последните години:

 

"Нарязаха „Напоителни системи” и ги продадоха за скрап. Създадоха държавно ВиК дружество с 1 милиард лева капитал. Да сте чули това дружество да функционира? Създадоха единно управление на язовирите в Министерството на икономиката. Отпуснаха 500 милиона лева за ремонт. В края на октомври Министерството на икономиката и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор отчетоха, че за 2 години не е ремонтиран нито един от 418 опасни язовири. Повишиха няколко пъти цената водата и техният министър посочи, че това не е довело и до 1 метър нова инфраструктура. 80 процента от националното богатство вода на България в някои области изтича  в земята“.

 

Лидерът на българските социалисти е категорична: „Те се провалиха в управлението на водите – не можем да бъдем или в суша, или в наводнение”.  По думите й необходими са няколко стъпки: първо, държавата със собствени пари да възстанови „Напоителни системи” и да ги „върже“ към язовирите; второ – държавата отпуска на общините, в техните бюджети, средства за почистване коритата на реките и на отводнителните шахти. Всяка година в парламента се борим да има такива пари за общините – и сега са оставени на произвола“.

 

Нинова посочи, че е нужно спешно изграждане на ВиК инфраструктурата по градовете. Има тръби и водопроводни системи на по 30-40 години, изгнили. „Пълно безхаберие. Г-н Борисов да не прехвърля отговорността винаги на другите, защото той е в управлението 11 години, за 11 години това можеше да се направи”, каза още Нинова.

 

„Освен управленски, гледам и емоционално на този въпрос – знам какво е да те връхлети 3 метра вълна. Знам какво е да търсим с момчетата от пожарна безопасност в тъмнината по писъците къде са хората. Знам какво е това. Това са българи. Независимо от коя партия е кметът. Въпросът е за държавното управление”,  смята лидерът на БСП. 

„След всички тези наводнения и хиляди пострадали хора – има ли един наказан, един осъден?”, попита Нинова.  

 

Тя обърна внимание, че от левицата биха направили пълна ревизия на концесиите на язовирите: „Има много концесии, раздадени на частни субекти, които не поддържат язовира, за да могат да си отглеждат рибата и да печелят от това. Нужни са ред, правила, контрол и справедливост за тези, които нарушават правилата”.

 

На въпрос защо Нинова е държала изрично да каже, че няма конфликт между нея и президента Радев, тя отговори: „Тази тема изкуствено се преувеличаваше и манипулираше общественото мнение за война между БСП и президента, за да се отклони вниманието от важните за България въпроси. Смятам, че трябваше да кажем истината, да я затворим темата и да се съсредоточим върху решаването на проблеми, които вълнуват хората”.

 

Нинова уточни, че в лично качество с Румен Радев е в същите отношения на взаимно уважение и зачитане на другото мнение.

 

Относно предстоящата кампания за парламентарните избори, Нинова посочи, че това ще бъде трудна и различна кампания за БСП, защото левицата е партия, която прави кампания чрез срещи очи в очи, обсъждане на платформа. „Приспособяваме се към модерните форми на общуване. Провеждаме си конференциите онлайн, провеждаме по електронен път своите предложения по платформата. Ще действаме така – каквито са условията за всички, такива и за нас”, посочи председателят на БСП.

 

Относно предложението за гласуване по пощата, Нинова заяви, че и днес левицата е изразила мнението си, че е възможно, но единствено при приемане на предложението за активна регистрация: „Иначе ще го напишем като текст в Изборния кодекс и ще остане неприложимо. Няма смисъл да ги излъжем хората, че може да се гласува по пощата и да не може да се приложи”. 

 

По повод предложението за излъчване на живо на броенето на бюлетините, Нинова каза, че от БСП са категорично „за”, но е нужна промяна в Изборния кодекс. 

 

„Ако искаме да гарантираме правото на всеки да гласува, ще се наложат промени. Но онези промени, които гарантират точно това – висока активност и възможност всеки да гласува. Честни избори, които да доведат до промяна на модела на управление на България”, недвусмислено изтъкна Нинова. Тя допълни, че е нужно да бъде възстановено доверието към политиците, като те трябва да покажат, че политиката има смисъл.

 

„Единственият начин да се обезсилят манипулациите, купеният и контролиран вот, е масово гласуване. Уважаеми съграждани, излезте и гласувайте  - за когото харесвате, но гласувайте. Съдбата ви е във вашите ръце, в ръцете на всеки”, призова председателят на БСП и обърна внимание, че от партията са готови са избори по всяко време.

„Да има ред, контрол, правила, дисциплина – за всички еднакви, и в партия, и държава е необходимо“, е безусловната позиция на Нинова.

 

„По отношение изключването на г-н Гергов се произнесоха стотици социалисти – от колективни и контролни органи”. По думите й тези действия са и заявка за това как БСП би управлявала България – чрез ред, правила, институции, контрол и отговорност за всеки.

 

„Когато четири години заявяваш, че ще скъсаш с модела на корпоративни зависимости, трябва да имаш силата да го направиш със себе си, за да докажеш, че си достоверен. Не може да кажеш, че държавните постове, държавата няма да се използва за лични интереси, когато управлява БСП, преди да кажеш, че партията и партийните постове няма да се употребяват за корпоративни и лични интереси на когото и да е било. В БСП върви процес от 4 години - отказваме задкулисие, договорки зад гърба на хората, които са ни избрали. Както го правим в партията, ще го направим и в държавата”, акцентира Нинова.

Нинова опроверга манипулациите за коалиция с ГЕРБ, като припомни: „Ние отказахме участие във властта. Четири години се борим с този модел. Отстоявали сме принципна позиция, въпреки натиск. Голяма коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна по морални, политически и идеологически причини”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 2865 |10.01.2021 Нинова: Промяната в БСП Пловдив е ново начало . 7| 2654 |07.01.2021 Корнелия Нинова: Готови сме да решаваме социалните и икономически проблеми с 10 конкретни стъпки . 7| 2987 |06.01.2021 Корнелия Нинова: Ще има ред, устав и правила за всички - еднакви, независимо кой как се казва . 3| 2946 |04.01.2021 Николай Милчев: От години българите вървим натам – към бойлерите – в управлението, в правораздаването и в баните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ