Реклама / Ads
10| 4771 |22.01.2023 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Румен Радев предаде българските социалисти

.
Корнелия Нинова
Румен Радев предаде българските социалисти, това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. ”Много от политиките на служебния кабинет не са леви, например купуването на Ф-16”, каза още тя.
 

"Вече има разлом между Президентството и българските социалисти", отговори тя задочно на изказване на Илияна Йотова, че "Дондуков" 2 няма проблем с членовете на БСП, а с ръководството на партията.


"Виждам опит Румен Радев да си върне доверието на българските социалисти", каза още Нинова пред bTV в отговор на въпрос защо президентът връчи третия мандат на БСП.


"Имах надежда, че ще съставим кабинет. Защото това бе последният шанс да не отидем на нови избори", каза още лидерът на БСП.


"От лидерската среща добрата новина е, че се обединихме около ключови моменти. Лошата е, че не съставихме кабинет", каза тя.

 

На лидерската среща, проведена преди БСП да обявят, че връщат третия мандат за съставяне на правителство, не е била оформена никаква коалиция. Невъзможно е коалирането на БСП и ГЕРБ поради решението на конгреса на социалистите, а единствено се обсъжда единство около национални приоритети, заяви още председателят на "столетницата".


"Господин Борисов е в правото си да се обърне към неговата партия и да вземат каквото си искат решение (за преосмисляне на пълната забрана за коалиция с БСП), ние в чужди партии не се месим. При нас стои обаче решението да не правим коалиция с ГЕРБ. На срещата той употреби думата "коалиция" и аз веднага му направих забележка - да се чули да Ви говоря за коалиция. Говоря Ви за национални приоритети, за тези 4 точки. И оттам нататък започнаха всякакви интерпретации - ето я хартиената коалиция! Нищо подобно", каза соцлидерката.


Забраната за колаборация с ГЕРБ стои на дневен ред, а какво ще се случи в бъдеще Нинова не знаела, защото БСП била демократична партия и решенията се взимали от колективните органи.


По думите й добрата новина, произтекла от провелата се лидерска среща, е че се е показало обединение в защита на парламентарната демокрация. "Мисля, че това беше основното в изказването на Борисов. Да преместим центъра там, където му е мястото - в парламента, не в президентската институция. Това беше ключовото. Като се замислим, там стояхме хора, които имат 139 депутати. Тоест има мнозинство, узряло, че трябва да се борим за парламентаризма, защото доскоро само БСП говореше по тази тема."


"Продължавам да твърдя, че България не е изнасяла оръжия за Украйна", категорична е тя. И посочи факт, изказан и от Кирил Петков и Асен Василев - нито една пратка не е с адресат Украйна, а европейски, азиатски, африкански страни. Обвини и в говорене на "глупости" служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който заяви, че статията в немското издание била "признание за престъпление" от страна на Петков и Василев.


"Значи половин Европа, заедно с Великобритания и САЩ са участвали в таен план за износ на оръжие? България изнася оръжие в над 60 държави откакто има оръжейна индустрия. Искам да попитам служебният министър - от падането на кабинета Петков той продължил ли е износа по тези договори - за Полша, за Унгария, за Съединените щати. Ако го е продължил, той чувства ли се престъпник?", попита председателят на БСП.


И уточни - при оръжейна сделка страната купувач гарантира за какво се ползва оръжието и няма право да го изнася за трети страни. "Те ти казват - ние сме крайният потребител. Какво можем да направим ние?"


Нинова призова - който притежава дори един-единствен документ, на който има подписи за износ за Украйна, да го извади пред обществото.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2961 |20.01.2023 Корнелия Нинова с ”прозрение” след лидерската среща. Предсрочните избори били неизбежни . 4| 4027 |18.01.2023 Румен Овчаров: ГЕРБ направиха грешка - повярваха си, че могат да се върнат на бял кон във властта . 6| 3054 |18.01.2023 Нинова: Нямаме кандидат за премиер, страната ни не е изнасяла оръжия за Украйна директно . 3| 3108 |16.01.2023 Корнелия Нинова: На лидерската среща между партиите ще се реши дали ще има правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads