Реклама / Ads
14| 3764 |24.06.2021 НОВИНИ

Кошлуков се жалва на Европа от Минеков

.
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил сигнал срещу министъра на културата Велислав Минеков до Европарламента, Еврокомисията, международни организации и институции, съобщават от БНТ.
 

В писмото действията на служебния министър са опеделени като политически и правителствен натиск, който има "смразяващ ефект" за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти.

 

Отбелязва се, че в серия от публични изявления, включително и в официална кореспонденция с БНТ и СЕМ, министър Минеков е тиражирал множество неверни твърдения, искал е обяснения за редакционната политика, обвява БНТ в нарушение на закона и иска оставката на генералния директор, включително на политически митинг, организиран пред сградата на БНТ.

 
В писмото на Кошлуков твърденията на Минеков, че БНТ е прекъснала програмата си, за да излъчи пресконференция на ГЕРБ и така е нарушила закона, са определени като неверни.

 

"Такова "внезапно прекъсване на програма" би било налице, ако е прекъснато излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо подобно", пише Кошлуков и заявява, че част от пресконференцията "е излъчена в актуалното публицистично предаване, в което темата за подслушванията е обсъждана и от представители на други политически сили".

 

При спазването на законовото изискване за плурализъм екипът на предаването е преценил, че по темата за подслушванията гледната точка на другата страна - партия ГЕРБ, която не е представена в студиото, може да бъде отразена чрез включване на живо на част от пресконференцията, се изтъква в писмото. А също и, че другите две големи телевизии - BTV и NOVA, които са собственост на големи чужди компании, са действали по същия начин. Напомня се и че решенията за съдържанието в предаванията са изцяло в свободата на редакционните екипи.

 

БНТ очаква сезираните институции и организации да вземат предвид това неблагоприятно развитие при формиране на оценка за състоянието на медийната свобода в България и да съдействат за защитата на свободата на изразяване и редакционната независимост на обществените медии в нашата страна.

 

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4351 |22.06.2021 Борисов привика международните наблюдатели за изборите. Жалва им се за служебното правителство . 0| 3135 |21.06.2021 Младежкото обединение на БСП и Цветелина Пенкова събират мненията на младите за бъдещето на Европа в Русе, Силистра и Варна . 18| 3441 |20.06.2021 Защо сме настроени най-скептично в Европа към ваксините . 0| 2829 |16.06.2021 Русе посреща женския волейболен елит на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads